Сдружението на лозарите излиза на протест в понеделник заради загиващия

...
Сдружението на лозарите излиза на протест в понеделник заради загиващия
Коментари Харесай

Лозовите насаждения у нас са намалели с над 90% след 1989 година

Сдружението на лозарите излиза на митинг в понеделник поради загиващия отрасъл

Лозовите насаждения в България внезапно са намалели.

Това заяви ръководителят на Асоциацията на лозарите Атанас Василев, представен от .

" От 2 млн. декара лозови насаждения преди 1989 година, сега, по лозарския указател има 630 хиляди декара лоза. От тях действително се гледат под 156 хиляди декара единствено “, уточни Василев. Това са действително хората, които са подали документи за дотация.

" Това е, всичко, което е останало, другото не се гледа. Скоро ще бъдем в алената книга като изчезващ тип. Нещата са извънредно тревожни. И на нас се пробват да ни изясняват и дават обещание неща, които не се извършват “, добави Атанас Василев.

Те упорстват и за промени в законодателството. Изпълнителната организация по лозата и виното няма никаква друга функционалност, с изключение на да бъде бухалка. Искаме законът за виното да бъде явен, прецизен, да се вършат инспекции по този начин, че всички да играем при равни условия. Земеделците настояват още, че сега са на последно място в Европейски Съюз по дотации за лозарство и като отрасъл са минимум подпомагани.

" Да, имаме стратегия за основаване на лоза, само че това са капиталови разноски. Като създадем тази инвестиция чакаме три-четири години, до момента в който насажденията стартират да дават плод. А цялостното предоставяне идва след 6-тата, 7-мата година. Ние се конкурираме едни с различен и се самоизяждаме, като нямаме ясна визия какво ще се случи. Превземат ни от Европейски Съюз. Всички лозари си промотират лозата, единствено ние не вършим нищо по въпроса. Пълно безхаберие “, сподели още Атанас Василев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР