Сдружение Солидарна България и Фондация Фридрих Еберт представиха работническия поглед

...
Сдружение Солидарна България и Фондация Фридрих Еберт представиха работническия поглед
Коментари Харесай

Компенсации по мярката 60/40 се изплащали с половин година закъснение

Сдружение " Солидарна България " и Фондация " Фридрих Еберт " показаха работническия взор върху резултата от социално-икономическите ограничения по време на изключителното състояние.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " подсети, че главната мярка, която се преглежда, е мярката 60/40, която е завършила в първия си вид в края на юни, след което е траяла във втория си дизайн.

Тя обаче акцентира, че последният транш на обезщетенията по първия вид на мярката е от 2 септември. По нейни думи не е всекидневно месец след формалния край изплащането да продължава, което означавало, че има огромно закъснение.

Григорова уточни, че до 2 септември са изплатени обезщетения на 8996 компании. Куриозното обаче било, че част от парите, преведени на 2 септември, в действителност се отнасят за месец март .

" Ако тези компании имат потребност от подкрепяне, с цел да продължат да действат, парите за март, получени през септември, надали биха им помогнали. Т е са имали потребност от парите незабавно, а не след 6 месеца ", безапелационен бе синдикалистът.

Григорова акцентира, че е нямало екстаз от страна на КТ " Подкрепа " във връзка с мярката 60/40 и те са предложили напълно друг дизайн, съгласно който да се поемат 100% единствено от възнагражденията до 800 лева Правителството обаче решило да подсигурява на 100% и по-високите заплати, вместо да разшири ветрилото, тъй че да покрие повече служащи.
 Мярката 60/40 остава и след 1 октомври, само че при други условия
Мярката 60/40 остава и след 1 октомври, само че при други условия

АИКБ желае законодателство за изключителни обстановки

Според Григорова по-коректното определение на мярката 60/40 е не поддръжка на заетостта, а мярка за изрядните работодатели. Причината по нейни думи е, че е било оставено напълно в техни ръце да решат дали служащият да получи тези обезщетения.

Работникът беше оставен изцяло на волята на работодателя и в случаите, в които работодателят не кандидатства, той няма какво да направи, с цел да получи това подкрепяне, изясни Григорова. По тази причина от КТ " Подкрепа " упорствали да бъде оставена най-малко част от инциативата в ръцете на самия служащ.

Съгласно направеният разбор 330 000 лв. от изплатените обезщетения след това са върнати , не е конкретизирано обаче по какви аргументи.

Григорова акцентира, че общият размер на сумата по мярката 60/40 в първия й вид е 185,5 млн. лв.. А държавното управление е декларирало, че заделя 1 милиарда лв. при започване на мярката и има подготвеност за прекачване на още 500 млн. лв.. Това означавало, че са употребявани единствено 15% от плануваните средства.
 Мярката 60/40 ни избавила от 14% безработица
Мярката 60/40 ни избавила от 14% безработица

Сачева е удовлетворена, че понижават работещите без трудов контракт

По нейни думи се получавало, че бюджетът, който би бил необходим на страната, с цел да покрие компенсациите за безработица на всички безработни е над 786 млн. лв., т.е. не било правилно, че мярката 60/40 е запазила 172 000 работни места.

Когато споделяме, че са изляти невиждани средства за опазване на заетостта, би трябвало да забележим каква е била алтернативата , означи Григорова.

Тя уточни, че в разбора на държавното управление има опит за прогноза какви биха били равнищата на безработица, в случай че не е била приложена мярката. Първият важен пик на новорегистрирани безработни е на 23 март - 2312 души. Тогава обаче към този момент е бил явен дизайнът на мярката и бизнесите са знаели почти на какво могат да разчитат като подкрепяне от страна на държавния бюджет.

" В държавния разбор е написано, че се вижда спад в потока на безработните след 9 април, когато влиза в действие постановлението, регламентиращо изплащането на обезщетенията. Това не е по този начин. То влезе в действие на 31 март, т.е. целият взрив на безработицата след 31 март към този момент е в условия на настояща процедура по приемане на заявки в Агенцията по заетостта ", посочи Григорова.

По нейни думи измененията в Кодекса на труда са били направени едностранно от държавното управление и нито синдикати, нито работодатели са били чути при програмирането на ограниченията.
 Над 7600 предприятия са получили обезщетения по мярката 60/40
Над 7600 предприятия са получили обезщетения по мярката 60/40

Най-големи суми като обезщетения са получили компании от машиностроенето

Григорова уточни, че обезщетения са се изплащали и на хора в заплатен отпуск. Това обаче не било редно, тъй като става въпрос за средства, които работодателят би трябвало да е заделил още през предходната година, а не изключителни разноски.

" Тези обезщетения трябваше да се изплащат на компании, които са прекратили дейсност и служащите им не работят. Стигна се до обстановка, в която хем служащите останаха без платени отпуски, хем бюджетът изхарчи едни средства не по предопределение " , акцентира тя и добави, че най-малко са от обсега на мярката са били изключени хората в неплатен отпуск, защото в първия вид е било позволено и това - служащите да не получават възнаграждение, само че работодателят даполучава обезщетения за тях.

Друг проблем, който Григорова посочи, е, че правата на служащия са били сложени според от коректността на работодателя - в случай че работодателят не е изплатил дължимите налози към страната, служащият не може да кандидатства.

Григорова съобщи, че от мярката 60/40 се употребяват главно компании с задоволително финансови средства, тъй че да могат да платят останалите 40% от осигурителния приход и дължимите вноски. В тази група обаче не били включени най-малките и уязвими компании.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР