Сделки по сливане и поглъщане в света на бизнеса се

...
Сделки по сливане и поглъщане в света на бизнеса се
Коментари Харесай

Най-неуспешните сливания в историята на бизнеса

Сделки по обединение и усвояване в света на бизнеса се случват непрекъснато. Те се вършат нормално с цел да се усъвършенства конкурентоспособността и резултатите на участващите в това компании. Но се случва и обединяването на могъщи и одобрени международни компании да се окаже неуместно и да докара до печални последици за фирмите.

Разказваме за някои от най-големите несполучливи сливания в по-новата бизнес история.

 Снимка 371830
Източник:

New York Central и Pennsylvania Railroad

Железопътните компании Pennsylvania Railroad и New York Central Railroad били мощни компании в областта на железопътния бизнес, чийто корени са още от 19-ти век.

Независимо от тяхното съревнование, през 1962 година те подали заявление за обединение, което трябвало да докара до основаването на обединена компания, която щяла да бъде шестата по мярка корпорация в Съединени американски щати.

Но все още на одобрение на договорката от регулаторните органи през 1968 година, трендовете в региона на пътуванията се били изменили. Хората все по-рядко употребявали железопътния превоз за сметка на самолетите и скоростните автомагистрали.

Освен това и суровото законодателство изиграло своята роля. Всичко това довело до провал само че новата компания, оценена на $4,6 милиарда, която след две години оповестила фалит.

 Снимка 371831

Daimler-Benz и Chrysler

Стойност на договорката $36 милиарда

Обединяването на двете популярни марки от автомобилната промишленост през 1998 година се е изглеждала прелестна концепция.

Концернът Daimler залагаше съществено на това обединение, заплащайки $36 милиарда за обединяването с Chrysler. Но в ръководството влизат хора, които основали огромни проблеми за обединената компания.

Шефът на Chrysler Боб Итън излязъл в пенсия, а главните компетенции по ръководството отишли у Daimler. Скоро всички вицепрезиденти и високопоставени шефове на Chrysler били принудени да изоставен.

Daimler първоначално влагал доста пари в развиването на Chrysler. Но по разнообразни аргументи, в това число езикови и културни разлики, новата продукция на Chrysler се оказала несполучлива и марката изгубила пазарен дял.

Кризата и спадането на продажбите довели до провал на този преуспяващ съюз. През 2007 година Daimler продава 80% от акциите на Chrysler капиталовата компания компании Cerberus Capital Management за $7 милиарда.

Sears и Kmart

Стойност на договорката $11 милиарда

Ако сте мощна компания с одобрен бранд, постоянно е по-сложно да забележите измененията на времето. В началото на 21 век комерсиалните компании Sears и Kmart почнали да губят позиции пред съперниците Walmart и Target.

През 2002 година компанията Kmart оповестила фалит. След това през 2005 година Еди Ламперт из хедж-фонда, контролиращ Kmart, видял добра опция за Sears за обединение с Kmart и основаване на компанията Sears Holdings.

В същото време Sears към този момент била почнала да изкупува търговски обекти Super Kmart, и сливането на двете компании подкрепило този развой.

Освен това предполагало се, те ще усилят продажбите, употребявайки и двете марки, ще излязат на облага и поради обединяването на веригите за доставяне и понижаване на административните разноски.

Но действителността се оказала друга - Kmart продължавала да натрупа загуби и през 2014 и 2015 година забележителна част от активите на Sears били разпродадени. През 2011 година 100 търговски обекта били закрити, още 68 през 2016 година

 Снимка 337741
Източник:

eBay и Skype

Стойност на договорката $2,6 милиарда

Когато eBay придобива Skype за $2,6 милиарда през 2005 година, се предполагало, че развиването на технологиите за връзки ще помогне за по-добра връзка сред купувачи и подавачи.

Но резултатът не бил изключително сполучлив, тъй като и купувачите и продавачите на оня стадий имали малко аргументи да свързват по разнообразни от употребяваните способи.

Освен това eBay сменяло ръководещия екип на Skype няколко пъти за година. Резултатите били печали и на компанията се наложило да продаде 65% от Skypе за $1,9 милиарда.

 Снимка 245019
Източник:

Bank of America и Countrywide

Стойност на договорката $4,1 милиарда

За финансовия колос Bank of America придобиването на ипотечния заемодател Countrywide за $4 милиарда през 2008 година е натурален метод да разшири бизнеса си.

Но спукването на " балона " на недвижимите парцел в Съединени американски щати и последвалата международна финансова рецесия доведоха да противоположен отрицателен резултат. Банката инкасира големи загуби, свързани с Countrywide, които като цяло доближиха съвсем $40 милиарда.

 Снимка 260586
Източник:

Microsoft и Nokia

Стойност на договорката $7,9 милиарда

През 2013 година тогавашният основен изпълнителен шеф на Microsoft Стив Балмър вижда опция да придобие Nokia, известният финландски производител на мобилни телефони.

Поглъщането бе приключена през 2014 година, само че тази облага на ИТ колоса бързо демонстрира своята неплатежоспособност.

Балмър си потегля от Microsoft още същата година, а новият началник Сатя Надела е заставен да постави съществени старания за преструктуриране на компанаята, в тома число да редуцира 15 хиляди сътрудници.

HP и Autonomy

Стойност на договорката $11,1 милиарда

Година след придобиването - през 2012 година се изяснило, че Autonomy е подправяло своите резултати, с помощта на което е била съществено надценена при подписване на договорката.

Директор на НР бил уволнен за милиардната си неточност, която довела до огромни загуби за компанията.

 Снимка 214758
Източник:

Гугъл и Motorola

Стойност на договорката $12,5 милиарда

След сливането на 15 август 2011 година Motorola стартира да натрупа крах след крах. Пуснатите на пазара телефони по този начин не получха самопризнание на пазара.

След две години Гугъл продаде Motorola на китайската компания Lenovo за $2,9 милиарда.

Sprint и Nextel

Стойност на договорката $35 милиарда

Двете компании нарекоха договорката през 2005 година " обединение сред равни ". Те имаха разнообразни бази клиенти - Nextel обслужваше повече бизнеса, а в това време Sprint бе насочена повече към частни консуматори.

За страдание това предимство не можа да се осъществя.

За фирмите се оказа доста комплицирано да се интегрират в обща корпорация и ръководителите на Nextel си потеглиха на практика незабавно от компанията след сливането.

 Снимка 277614
Източник:

AOL и Time Warner

Стойност на договорката $164 млрд

Сделката по сливането на Time Warner и AOL през 2000 година, чиято сума достигана $164 милиарда, сплотиха остаряла и нова компании в евентуално супер мощна нова бизнес конструкция.

Но зад кулисите обстановката не бе по този начин перспективна. Така наречената " рецесия на доткомите " избухна, културните разлики сред двете компании пречеха на съдействието им, ситуацията на пазарите се утежняваше.

През 2003 година новата обединена компания разгласи отписване на активи за $45 милиарда, а по-късно и за загуби в размер на $100 милиарда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР