Сделката за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски

...
Сделката за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски
Коментари Харесай

Външният министър на ОЕА: Всички печелят от нормализирането на отношенията ни с Израел

Сделката за нормализиране на връзките сред Израел и Обединените арабски емирства e от изгода и за двете страни, като тя отстранява опасността от анексирането на Западния бряг. Това съобщи пред Си Ен Би Си министър на външните работи на ОАЕ Анвар Гаргаш.

„ Ние бяхме на заседание на Арабската лига, на което преглеждахме въпроса какво може да направи, с цел да предотвратим това анексиране. За нас анексирането бе задаваща се опасност, която ще подкопае вероятностите пред решението за две страни “, разяснява Гараш, визирайки концепцията за разрешаване на израелско-палестинския спор посредством основаването на две обособени страни.

Коментарът му идва, откакто през вчерашния ден американският президент Доналд Тръмп заяви, че двете страни са се договорили да възстановяват връзките си, което прави ОАЕ първата страна от персийския залив и общо третата арабска страна, която открива дипломатически връзки с Израел след Египет и Йордания.

„ Ние бяхме много дейни в дипломатическо отношение и последвахме невиждан ход нашия дипломат, който съобщи, че анексията на Западния бряг ще унищожи изцяло вероятността за мирни договаряния и ще повлияе на възможностите на Израел да откри връзки с арабския свят “, споделя Гараш.

„ Не мога да кажа по кое време тъкмо стигнахме до това решение, само че в последна сметка взехме решение да създадем по този начин, че всички страни да са печеливши “, прибавя той.

Томас Уарик от Атлантическият съвет на Съединени американски щати споделя визията на Гараш.

„ Това е добър ден за Израел и за ОАЕ. И двете страни печелят нещо от договорката. Емирствата демонстрират цената си като стратегичен сътрудник и на двете партии в Съединени американски щати. Израел, от своя страна, получи опцията да се измъкне от неуместната обстановка със заселниците в Западния бряг. “, разяснява Уарик

Гараш дефинира договорката като метод за „ неутрализиране на действителна опасност “ за а двудържавното решение, което се надява да даде ново начало на договарянията. Той обаче акцентира, че това не е пътна карта за мир сред Израел и Палестина.

„ Това зависи от палестинците и израелците, а и от обичайните брокери в района като американците “, добави той.

Критиките към съглашение

Говорител на палестинският президент Махмуд Абас съобщи, че палестинските водачи „ отхвърлят и жигосват “ съглашението. Турция също подлага на критика постигнатите договорености, като съобщи, че „ историята в никакъв случай няма да  забрави и да елементарни лицемерното държание на ОАЕ “.

Иран, който е съперник и на двете страни, също жигосах договорката. Държавната организация ИРНА заяви, че външният министър на страната е определил решението като „ стратегически идиотски ход “, който е рисков за района.

Преди това Гаргаш съобщи, че не би бил сюрпризиран от отрицателна реакция от страна на Иран, защото Ислямската република не признава Израел за страна.

„ Арабите са минали този стадий, мисля, че и палестинците към този момент са го преодолели. Иранската позиция по въпроса е статична “, споделя той, като прибавя, че в никакъв случай няма да има „ съвършен миг “ за нормализиране на връзките сред ОАЕ и Израел.

„ Ако трябваше да чакаме съвършения миг, то щяхме да стоим на едно място и да оставяме събитията да минават около нас. За страдание, от историческа позиция казусът с палестинския проблем е тъкмо подобен “, споделя той.

Запитан дали съглашението ще остане в действие в случай че Джо Байдън завоюва президентските избори в САщ, Гаргаш акцентира, че няма път обратно след тази „ стратегически смяна “ в връзките. Самият Байдън дефинира съглашението като " самоуверено и извънредно належащо ".

„ Няма да има смяна на позицията при Израел, при Обединените арабски емирства или при Съединени американски щати. Смятам, че каквото и да се случи, всяка политическа система ще преглежда тази договорка като позитивно развиване “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР