Сделката за Брекзита беше сключена вчера сутринта в Брюксел, след

...
Сделката за Брекзита беше сключена вчера сутринта в Брюксел, след
Коментари Харесай

Германско издание: Ако Джонсън преодолее финалните пречки, ще бъде запомнен като най-големия експерт в сделките

Сделката за Брекзита беше подписана през вчерашния ден сутринта в Брюксел, след две нощи на полемики, с цел да се избегне пагубно излизане на Англия от Европейски Съюз без съглашение, написа френският в. " Либерасион ". Въпреки че Европейски Съюз направи жест, подновявайки договарянията по съглашение, което обявяваше за дефинитивно от 25 ноември предходната година, на процедура точно Лондон направи основната стъпка, като одобри основаването на митнически надзор сред Англия и Северна Ирландия. 27-те държавни и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз утвърдиха съглашението през вчерашния ден, само че без да си вършат никакви илюзии. Все още има подозрения дали то няма да бъде отхвърлено от английските депутати.

Сегашният текст планува, че единствено английската провинция Северна Ирландия ще остане част от митническия съюз и вътрешния пазар на Европейски Съюз след преходния интервал - решение, което беше отхвърлено от Лондон през цялото време на договарянията. Новото е, че с цел да не бъде изолиран изцяло Белфаст, Северна Ирландия ще бъде и част от английския митнически съюз във връзка с продуктите, предопределени за локална консумация.

Германският вестник " Щутгартер цайтунг " показва в публицистична публикация оптимизъм за постигнатото съглашение сред Англия и останалите страни членки на Европейски Съюз. Шансовете за отбягване на безреден Брекзит набъбнаха внезапно, акцентира изданието. " Ако министър председателят Борис Джонсън успее да преодолее финалните спънки, ще бъде запомнен като най-големия експерт в подписване на покупко-продажби в английската история ", прибавя немският ежедневник, представен от Българска телеграфна агенция.

" Джонсън обаче не съумя да извърши обещанието си да получи неограничена свободна търговия за Англия. Той се отклони доста и от оптималните си претенции ", написа още изданието.

Джонсън реализира съглашение. Сега му остава да постави завършек на мъката, като убеди английската Камара на общините да го поддържа, написа английският в. " Гардиън ". Северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) още веднъж се разгласи срещу, само че не би трябвало да й се разрешава да взема решение кой ръководи Англия, прибавя изданието.

Въпреки шумните си закани, сегашният английски министър председател се опита да избегне по-голямата полуда: напускането на Европейски Съюз без съглашение. Той одобри виртуална граница в Ирландско море, уеднаквяване на регулациите и предвиждаща тежка администрация скица на връщане на мита. Говори се, че е направил отстъпки за абортите и дотациите пред твърдите юнионисти. Джонсън преглътна десетина обещания, само че отстрани печално известната защитна уговорка. На процедура, той даде на Белфаст несъгласие върху бъдещи търговски съглашения.

И все пак ДЮП отхвърли да одобри съглашението, което може да значи, че Джонсън няма да може да завоюва болшинство в Камарата на представителите - макар че изследванията на публичното мнение в английската провинция Северна Ирландия демонстрират мощна поддръжка за опазване на комерсиалните връзки с Република Ирландия. Това значи, че ДЮП е на ръба да направи това, което Шин Фейн не съумя да реализира: да убеди болшинството поданици на провинцията да поддържат вероятно обединяване с Ирландия, акцентира в. " Гардиън ", като приканва депутатите да поддържат съглашението.

За да продължим напред, депутатите от всички партии би трябвало да поддържат съглашението, само че колкото и необикновено да наподобява, някои политици, заемащи изборни постове, наподобяват подготвени да го отхвърлят, показва изданието. Вместо това депутатите би трябвало да гласоподават за съглашението на Джонсън, а тези, които не харесват някои детайлности, би трябвало да отсрочат тази битка за преходния интервал. Със сигурност е време да се постави завършек на тази мъка, декларира вестникът.

Джонсън реализира в последната минута съглашение с изтощените си и скептични европейски сътрудници. Сега следва най-трудната част: да завоюва поддръжка за договорката в разделения на фракции английски парламент, написа в. " Вашингтон пост ".

Британският водач се надяваше, че европейските ръководители в Брюксел ще отхвърлят концепцията за ново отсрочване на Брекзита след 31 октомври. Това щеше да му помогне да сплаши английските депутати и да ги накара да се подчинят, както и да му помогне да извърши политическо заричане. Европейските водачи обаче отхвърлиха.

Ако на следващия ден английските депутати отхвърлят договорката, признат от тях закон задължава Джонсън да изиска отсрочване на Брекзита. Лидерите на Европейски Съюз евентуално ще се съгласят, с цел да избегнат хаоса на неочакваната разлъка.

Има обаче признаци, че битката в английския парламент ще е извънредно сложна. Твърди последователи на Брекзита от Консервативната партия се оповестиха срещу, Лейбъристката партия изрази несъгласието си, а притежаващата несъразмерно на размерите си въздействие Демократична юнионистка партия (ДЮП) отхвърля новото съглашение, което съгласно нея " не дава отговор на дълготрайните ползи на Северна Ирландия ".

За разлика от предшественичката си Тереза Мей, Джонсън не зависи от 10-те гласа на ДЮП. Но той ще има потребност от поддръжката на депутати от всички партии и да продължава напред без тях е рискована тактика, акцентира в. " Вашингтон пост ". Премиерът обаче изрази убеденост, че депутатите ще решат да поддържат съглашението, откакто го прочетат.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР