Schneider Electric, глобален лидер в енергийния мениджмънт и автоматизацията, публикува

...
Schneider Electric, глобален лидер в енергийния мениджмънт и автоматизацията, публикува
Коментари Харесай

Schneider Electric: Li-ion батериите имат сериозни предимства пред VRLA при еднофазовите UPS

Schneider Electric, световен водач в енергийния мениджмънт и автоматизацията, разгласява обширен разбор за съпоставяне на литиево-йонните (Li-ion) и клапанно-регулираните оловно кисели (VRLA) акумулатори за еднофазови непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS). Изследването открива редица преимущества при литиево-йонните акумулатори, които към този момент са по-достъпна и използвана алтернатива за този тип устройства. Анализ на 10-годишната обща стойност на собствеността (TCO) потвърди, че li-ion батериите са с 53% по-изгодни спрямо VRLA, макар високите финансови разноски.

Към момента литиево-йонните акумулатори към момента не са задоволително публикувани за прилагане при еднофазови непрекъсваеми токозахранващи устройства, защото търговците на такива устройства не са имали вид с подобаващия баланс на цена, енергийна компактност, мощ, сигурност и надеждност за еднофазовите UPS-и. Усъвършенстването на химичните формули и технологиите на литиево-йонните акумулатори през последните 10 години, значително с помощта на условията на промишлеността на електрическите автомобили, към този момент дава действителна такава алтернатива.



Литиево-йонните акумулатори оферират огромни преимущества по отношение на VRLA батериите, в това число:

- По-рядка замяна на батериите (дори липса на такава необходимост) в продължение на употребата на UPS устройството, без риск от спиране на работа поради промяна на батерията

- Около три пъти по-ниско тегло за същото количество сила

- До 10 пъти повече цикли на разреждане според от химичния състав, технологията, температурата и дълбочината на разреждане.

- Около четири пъти по-малко саморазреждане (бавно саморазреждане на батерията когато не се използва)

- Четири и повече пъти по-бързо зареждане, основно в обстановки с спиране на зареждането.

Важно е да се отбележат и двата съществени минуса на li-ion батериите по отношение на VRLA:

- По-висок финансов разход за същото количество сила заради по-висока такса за произвеждане и разноски за нужната система за ръководство на батерията

- По-стриктни условия за превозване

Сравнение на Li-ion батериите с VRLA

Живот на батерията

Особено значим при измерването на живота на батерията е интервалът, за който тя ще действа преди да доближи 80% от енергийния си потенциал – общоприетият аршин за края на живота й. За периода на употреба се приема, че батерията се употребява в действителни условия за несъмнено устройство с непостоянна активност. От друга страна, календарният живот е времето, за което батерията ще издържи в случай че остане с дребен заряд за целия интервал на използването си без спиране на зареждането на избрана температура, нормално 25°C. VRLA батериите имат период на употреба от 3 до 6 години, до момента в който литиево-йонните могат да се употребяват над 10 години (по калкулации, основани на симулация на действително ползване).

Температура

Както оловно-киселите, по този начин и литиево-йонните акумулатори регистрират спад в периода на употреба с повишението на температурата. Като цяло, животът на li-ion батериите по-малко е обиден от високите температури спрямо този на оловно-киселите акумулатори. Много от li-ion батериите, които се употребяват при непрекъсваемите токозахранващи устройва са предопределени за прилагане при по-висока междинна температура (до 40°C) и могат да доближат до посочения период на употреба и при тези температури.

Обем

Поради по-високата характерна сила на li-ion батериите, те са доста по-малки като размер спрямо VRLA батериите. Пестенето на пространство е изключително значимо за по-времеемки приложения с по-компактни външни Li-Ion акумулатори спрямо външните VRLA акумулатори.

Тегло

По-високата енергийна компактност на li-ion батериите способства за по-ниското тегло спрямо VRLA батериите. Това прави използването на външни комплекти акумулатори по-лесно при апаратура или замяна.

Мониторинг на батерията

Системите за мониторинг на батериите нормално не са включени към VRLA вариантите за еднофазови непрекъсваеми токозахранващи устройства заради високата им цена. Същевременно, литиево-йонните акумулатори всекидневно идват с вградена такава система, защото е необходим цялостен надзор на зареждането и разреждането, с цел да се предотврати прегряване.

Безопасност

Безопасността е от първостепенна значимост при батериите. В случая на непрекъсваемите токозахранващи устройства, търговците би трябвало да работят с надеждни снабдители на li-ion акумулатори, с цел да получат най-хубавата композиция от химичен състав, технология, опаковка и ръководство на батерията. Литиево-йонните акумулатори са доста по-чувствителни към това по какъв начин се зареждат и разреждат, по тази причина са снабдени със система за ръководство, която следи на клетъчно равнище температурата, равнището на заряд, скоростта на зареждане, с цел да се избегнат къси съединения и презареждане.

Изисквания за превозване

Има редица регулации по отношение на превозването на акумулатори, както li-ion, по този начин и VRLA. Регулациите са по-стриктни при литиево-йонните заради по-високата им енергийна компактност и по-висока несдържаност на избрани химични комбинации.

Рециклиране

Регулациите в Съединени американски щати дефинират Li-Ion батериите като безвредни и утвърждават изхвърлянето им в депа за боклуци. Li-ion батериите не съдържат живак, олово, кадмий или други субстанции, считани за рискови. Както Li-Ion, по този начин и VRLA батериите подлежат на преработване. В множеството райони на света обаче е по-лесно да се рециклира оловна киселина в сравнение с огромни li-ion акумулатори, употребявани при непрекъсваеми токозахранващи устройства и електрически автомобили.

Финансови преимущества

Общата стойност на собствеността (TCO) се употребява все по-често като измерител когато става дума за поддръжката на непрекъсваеми токозахранващи устройства. Анализът, извършен от Schneider Electric, регистрира химичния състав, номиналната мощ, работата при 25°C и срокът на употреба при 25°C. В случая на li-ion батериите, избрани химични комбинации и технологии са причина за по-изгодна обща стойност на собствеността за 10-годишен интервал спрямо VRLA батериите. 10 години е нормалната дълготрайност на употреба на непрекъсваемо токозахранващо устройство преди да се наложи подмяната му.

Оперативните разноски за батериите стартират през първата година и не престават до десетата. При еднофазовите UPS системи, главната причина за оперативни разноски е таксата за замяна на батерията. При разпределените IT системи с голям брой отдалечени офиси, подмяната на батериите, даже и да се прави със личен запас, носи спомагателни разноски. 10-годишната обща стойност на собствеността взима под внимание финансовите и оперативните разноски. При разбора Schneider Electric откри, че литиево-йонните акумулатори имат 53% по-ниска 10-годишна обща стойност на собствеността по отношение на VRLA батериите.

Сигурно е, че цените на литиево-йонните акумулатори ще не престават да спадат, нови химични формули и технологии ще стават налични на пазара, а при съществуващите разновидности ще бъдат направени усъвършенствания. Литиево-йонните акумулатори за еднофазови непрекъсваеми токозахранващи устройства демонстрират съществени преимущества. Докато цените на някои li-ion решения са прекомерно високи, с цел да оправдаят прекосяването към тях от VRLA акумулатори, има други, които оферират значително по-изгодна 10-годишна обща стойност на собствеността.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР