Считан за деликатес в редица култури и незнайно защо не

...
Считан за деликатес в редица култури и незнайно защо не
Коментари Харесай

Как приготвят телешки език по света

Считан за деликатес в редица култури и неизвестно за какво не толкоз желан от други, телешкият език е месо, доста богато на протеини, минерали като цинк и желязо, витамини от В групата и още доста други скъпи за човешкия организъм хранителни субстанции.

В множеството предписания телешкият език наложително да бъде сварен, само че това лишава много време. Истината е, че той може да бъде задушен, изпържен, паниран, подготвен на фурна или даже на скара.

Ето за какво взехме решение в идващите редове да ви предложим не съответни предписания с телешки език, а да ви срещнем с методите, по които другите нации по света го употребяват. Как подготвят телешки език по света:

Япония

Започваме с метода, по който японците употребяват телешкия език и това не е инцидентно. Просто в Япония телешкият език е най-консумиран спрямо останалите страни и поднесен в ядене, известно като гютан. Телешкият език се маринова със соев сос, сусамово масло и сок от локални цитрусови плодове, поръсва се с лук и се изпича от двете страни на дървени въглища. По този метод можете да го срещнете из редица японски заведения за хранене и ви предлагаме да не пропускате да го пробвате.

Съединени американски щати

За разлика от японците, в наши дни американците са позабравили да хапват телешки език и въобще какъвто и да е език. До 50-те години на предишния век обаче е бил много известен. Обикновено се е варял дружно с лук, чесън и подправки по желание и се е сервирал с грах за гарнитура. Популярна била и рецепта, в която той се приготвял дружно със сос от ябълки. Така или другояче, американците към този момент не си падат доста по него и в случай че въобще се сетят да си го купят, то го употребяват най-много като добавка към сандвичи и такоси.

Португалия

В Португалия и изключително на Азорските острови, телешкият език се задушава и се сервира нарязан на филийки и щедро полят от топъл сос, подготвен от домати, бахар, канела, гхи и други ароматни подправки.

 готвене на телешки език по света

Мексико и Латинска Америка

Характерното при приготвянето на телешки език в Мексико и в латиноамериканските страни е, че той се вари в продължение на доста часове, след това се обелва и почиства от мазните елементи. Поднася се нарязан на филийки, които леко се запичат дружно, поръсени с разнообразни пресни зеленчуци като лук, чушка и други В Мексико той се сервира и в обичаните на локални и чужденци такоси, известни като „ Tacos de lengua ”.

Израел

Навсякъде по света, където живеят евреи, е известно телешкият език да се сервира леден, поднесен върху филии самун (естествено домашно подготвен, а евреите са същински факири в приготвянето на всевъзможни печива и хлябове). Тайната е, че езикът се маринова авансово и то доста дълго време, от време на време и две седмици.

Иран и Близкия Изток

Иранците, както и народите, живеещи към тях, обичат да похапват телешкия език също на сандвичи, само че съпроводен с туршия, домати и горчица. Езикът нормално се готви с шафранов сос и в реалност е доста апетитен!

Балкански страни

На Балканите нормално телешкият език се сварява авансово, след което се задушава в масло и се сервира посипан с червен пипер. Но може също по този начин да бъде съществена съставна част към яхнии с картофи и фасул. Румънците пък постоянно го желират или пък го похапват в ястия с доматен сос и маслини. Доста вкусно им се получава, пробвайте и вие!

Вижте и:

- телешки език в масло;

- супи с телешки език;

- предястия с телешки език;

- салати с телешки език.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР