Счетоводната и бюджетната дирекция в Здравната каса разполагат с различни

...
Счетоводната и бюджетната дирекция в Здравната каса разполагат с различни
Коментари Харесай

Извънредно заседенаие на НЗОК заради писмото на Владислав Горанов

Счетоводната и бюджетната дирекция в Здравната каса разполагат с разнообразни данни за отговорностите на касата към непознати фондове - стана ясно след изключително съвещание на Надзорния съвет. Това е повода в касата да не знаят какъв брой са общите и просрочените задължения, а разминаването е голямо.

За да обясни въпроса, Надзорният съвет е разпоредил незабавна инспекция, която би трябвало да завърши до понеделник.

 © Българска национална телевизия
По време на изключителното съвещание на Надзорния съвет от пресцентъра на Здравната каса разпространиха данни, съгласно които към края на януари задълженията към непознати здравни фондове са над 271 милиона лв., като над 133 от тях са просрочени.
Жени Начева - ръководител на Народно събрание на НЗОК и зам.-министър на опазването на здравето: Числата, посочени в прессъобшщнието на касата, считаме, че не са правилни. Има основни разминавания в данните.
Начева удостовери, че съгласно счетоводните доклади на касата за януари просрочените отговорности са 7 милиона и 600 хиляди лв., както беше оповестено през вчерашния ден от финансовия министър. Що се отнася до посочената от него разлика от 126 милиона лв. в просрочените отговорности Жени Начева съобщи, че към този момент не може да каже дали тази сума е вярна.
Жени Начева - ръководител на Народно събрание на НЗОК и зам. -министър на опазването на здравето: Трябва да се координира и синхронизира информацията сред обособените звена структурни в касата, които обработват бюджетни и счетоводни документи, с цел да се отразят вярно правилните цифри.  Владислав Горанов още веднъж прикани да не се бърза с подписването на НРД Владислав Горанов още веднъж прикани да не се бърза с подписването на НРД
Финансовият министър още веднъж прикани да не се бърза с подписването на Националния рамков контракт. Според Владислав Горанов, преди да стане ясно какво...

Въпреки неяснотите Жени Начева беше безапелационна, че плануваните в бюджета за тази година 73 милиона лв. за разплащане с непознати здравни каси са задоволително.
Жени Начева - ръководител на Народно събрание на НЗОК и зам. -министър на опазването на здравето: Всичко, което се откри, като разлика сред счетоводната и бюджетната информация ще остане като дължими средства за 2019-та.
Според нея данните изнесени от шефа на касата, че през 2016-та и 2017-та година, поради задълженията на касата е отказано лекуване на над 600 българи в чужбина са погрешни. По думите ѝ няма причина да се отсрочва подписването на Националния рамков контракт с Лекарския и Зъболекарския съюз. Финансовият министър Владислав Горанов, обаче, и през днешния ден прикани съсловните организации да отсрочат подписването.
Владислав Горанов - министър на финансите: Преди сериозен отговор на въпроса какво се случва с настоящите отговорности на НЗОК не трябва да поемаме задължения за 2018-та, които не са в сходство с рамката на бюджета. Защо би трябвало да се прави актуализация в случай, че имаме 407 милиона повече. Просто надзора на касата би трябвало да седне и да види на кой какво дължи.  Преговорите за нов рамков контракт в опазването на здравето завършват Преговорите за нов рамков контракт в опазването на здравето завършват
Преговорите за нов рамков контракт в опазването на здравето вървят към своя край. Увеличение на цените на клиничните пътеки договориха Лекарският съюз и Здра...

От Лекарския съюз споделиха, че не са съгласни със мнението на финансовия министър. Утре съсловието ще взема решение дали да даде мандат на управлението да подпише контракта.
доктор Венцислав Грозев - ръководител на Българския лекарски съюз: Ако параметрите реализирани в преговорния развой не се трансформират - рамков контракт ние ще отправим към събора зов да има. Ако параметрите бъдат изменени рамков контракт няма да има.
Договорът би трябвало да бъде подписан до края на месеца и влиза в действие от първи април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР