Сборникът Митовете за БСП след 1989 г., който оборва популярни

...
Сборникът Митовете за БСП след 1989 г., който оборва популярни
Коментари Харесай

Откраднала ли е БСП пенсиите? Книгата „Митовете за БСП след 1989 г.“ оборва популярни клишета

Сборникът „ Митовете за Българска социалистическа партия след 1989 година ", който оборва известни пропагандни клишета, бе показан на полемика в „ София Хотел Балкан ".

 

Авторският колектив включва потвърдени учени и анализатори, които чудесно познават процесите в обществено-политическия живот в България - проф. Искра Баева проф. Боян Дуранкев, проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, доктор Боян Балев, Ваня Григорова, доктор Любомир Паунов, проф. Светла Бъчварова-Пиралкова, доктор Любомир Кючуков, доктор Александър Димитров, оповестява Българска телеграфна агенция.

 

„ Казват, че до момента в който истината си обува обувките, лъжата към този момент е обиколила света. През последните три десетилетия политическите съперници на Българска социалистическа партия използваха всяка опция да трансфорат социалистическата партия в „ комфортния провинен “, който носи отговорност за всички рецесии и провали и няма принос към нито един триумф “, сподели евродепутатът Петър Витанов, уредник на форума.

„ Българска социалистическа партия е структуроопределяща партия за българския политически живот и има огромна роля в модерната история на страната ни. Затова е значимо да се направи този прочит, който е значим освен за бъдещето на българската левица, само че и за политическото й бъдеще “, сподели модераторът на полемиката Борис Попиванов.

 

От началото на 90-те години Българска социалистическа партия посредством документите си се стреми да стане социалистическа партия, само че митът, че тя е комунистическа е комфортен на съперниците й, акцентира проф. Искра Баева. Тя посочи, че това е пропагандно-политическа структура, която цели да отслаби Българска социалистическа партия посредством основаването на подправена визия за нея.

 

Откраднала ли е Българска социалистическа партия пенсиите и обществените фондове на българите? Този мит опроверга синдикалистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. Тя напомни, че по времето на социализма не е имало финансови фондове и затова Българска социалистическа партия не е могла да открадне нещо, което не съществува. И тогава, и в този момент, пенсиите са се плащали от работещите по солидарната система.

„ Безспорно Българска социалистическа партия носи и своята виновност за някои от взетите решения, само че, в случай че търсим организацията, която в действителност организира базовите промени в системата, като включва и финансовия втори дирек, това е ОДС “, добави Григорова.

„ Когато Българска социалистическа партия е взела участие в ръководството на страната, тя най-често е внасяла повече експертност, осигурявала е непоклатимост и успокоение “, счита икономистът проф. Боян Дуранкев. Той уточни, че вследствие на прехода в България има 140 хиляди рентиери. В селското стопанство съгласно него България през днешния ден е по-зле, в сравнение с през 1939 година Това е резултатът от връщането на земята в действителни граници, на което Българска социалистическа партия се опълчи, уточни той. Икономистът даде образец и с реституцията, против която също социалистите са били срещу. Точно реституцията е основала новата класа на рентиерите, посочи той.

„ Българска социалистическа партия постави големи старания от началото на 90-те години да е проевропейска партия и това е една от най-важните аргументи сега в България да няма антиевропейски настроения. Това е голяма заслуга на българската левица “, счита доктор Любомир Кючуков. Той уточни, че заявката за участие на България в Европейски Съюз е направено от социалистическо държавно управление - на Жан Виденов. Страната става член на Общността също когато социалист е министър председател - Сергей Станишев.

След повече от тридесет години преход хората не престават да се вълнуват от въпроса за генезиса на българските новобогаташи, част от които назовават олигарси. Според прочита на проф. д. ик.н. Димитър Хаджиниколов, измежду тях има минимум хора от Българска социалистическа партия, тъй като „ става въпрос за характерен клиентелистки олигархичен модел на ръководство, при който ползите им се осъществят посредством партии „ еднодневки “ от лидерски вид, а в Българска социалистическа партия има групов способ на ръководство и тя най-трудно се поддава на клиентелизъм “.

" Ако вземете листата на най-богатите хора, там няма да намерите от предходното управление на Българска комунистическа партия, само че митът за алените куфарчета е комфортен ", акцентира той.

 

Икономистът Боян Балев опроверга мита, че Българска социалистическа партия е банкрутирала банките, като уточни, че още от началото на 90-те години са се натрупали несъответствия в стопанската система, които не е могло да не " избухнат ". Правителството на Жан Виденов просто се оказало в неверния миг на неверното място.

Дискусията събра политици, представител на научните среди, студенти, участници в неправителствения бранш.

Директорът на Фондация Фридрих Еберт - бюро България Жак Папаро показа, че сходна полемика е извънредно значима, с цел да може да се направи разлика сред обстоятелствата и пропагандата и да се правят оценка вярно освен предишните, само че и бъдещите политически процеси.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР