Сблъсъкът между Полша и европейските инстнитуции доминира началото на срещата ...

Сблъсъкът между Полша и европейските инстнитуции доминира началото на срещата

Темата "Полша" доминира в началото на срещата на върха на ЕС

Сблъсъкът сред Полша и европейските инстнитуции господства началото на срещата на върха на Европейския съюз. Полският министър председател Матеуш Моравиецки съобщи, че постоянно е отворен за разговор с европейските си сътрудници, само че той и неговото държавно управление няма да се поддадат на кожодерство. Твърд звук резервира и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел:

" По този въпрос би трябвало да сме настоява! Имаме институционални и правни принадлежности, които би трябвало да могат да се употребяват, само че също по този начин би трябвало да сме ангажирани с диалога, тъй че да бъдат реализирани позитивни резултати ".

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че това, което се случва, е " лов на вещици " и дефинира Полша като " най-положителната страна в Европа ". Същевременно ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли изиска от правния си отдел да приготви правосъден иск против Европейската комисия, че не санкционира страните, нарушаващи върховенството на закона.

Източник: bnr.bg