Създаването на т.н. ботнети, т.е. установяване на контрол от разстояние

...
Създаването на т.н. ботнети, т.е. установяване на контрол от разстояние
Коментари Харесай

Създаването на "ботнети" да е престъпление, предвижда проект

Създаването на тъй наречените " ботнети ", т.е. определяне на надзор от разстояние върху забележителен брой компютри посредством заразяването им със злотворен програмен продукт след целенасочени хакерски атаки, да е закононарушение планува план за изменение на Наказателния кодекс. Той е оповестен в портала за съвещания за публично разискване. Повечето промени в плана са ориентирани към битка с тероризма и разнообразни способи за неговото финансиране, както и осъвременяване на уредбата за компютърни закононарушения.

Краят на предходната година законопроектът беше утвърден и импортиран за приемане в 43-то Народно заседание, само че заради предварителното преустановяване на активността му, той не беше обсъждан, което постанова повторното му
внасяне в този парламент. Мотивите са правенето са нормалните - за синхронизиране на българското законодателство с европейското.

Информационни системи

" Безпроблемното действие и сигурността на осведомителните системи в Европейски Съюз са от жизненоважно значение за развиването на вътрешния пазар и на конкурентоспособна и иновационна стопанска система. В Наказателния кодекс вместо понятието " компютърна система " се вкарва по-широкото разбиране " осведомителна система " и се допълват дефинициите в сходство с определенията в европейското право ", показват вносителите на плана.

В сходство с европейските актове се синхронизират съставите на закононарушенията и размера на наказванията за противозаконния достъп до и противозаконна интервенция в осведомителни системи и компютърни данни, както и противозаконното прихващане на такива данни.

Към дейностите, с които може да се извърши компютърно закононарушение се прибавят " преместване ", " разваляне ", " утежняване ", " скриване " и " прекъсване на достъпа " до компютърни данни в осведомителна система.

Пазарна корист

С предложенията за изменение се засилят ограниченията против пазарната корист. Въведена е формулировка на понятията " спот контракт за артикули " и " бенчмарк ". Първото е записано като контракт за доставка на стока, търгувана на спот пазара, която се доставя незабавно след окончателното прекачване на средствата по разплащателната сметка на участниците в платежния развой. Бенчмарк пък е всеки оповестен курс, показател или цифра, който е изработен обществено притежание или се разгласява и от време на време или постоянно се дефинира посредством използването на формула или по три други метода.

Срещу пазарните злоупотреби се плануват наказателни наказания, които са израз на по-силно публично отрицание от административните санкции. " Един интегриран и сполучлив финансов пазар и съществуването на по-голямо доверие от страна на вложителите изисква лоялни пазарни връзки. Безпроблемното действие на пазарите на скъпи бумаги и доверието на обществеността в тези пазари са нужни предпоставки за стопански напредък и благополучие ", аргументират се вноситеите на плана.

С измененията най-тежките форми на пазарна корист стават закононарушения, слагат се ясни прагове за типовете държание, които се смятат за изключително неприемливи.

Финансова система

За по-добра отбрана на еврото и на другите парични знаци се предлага допълнение в кодекса като се плануват две нови изпълнителни действия - " приемане " и " транспортиране ", с които се прави закононарушение. Разширява се и предметът на закононарушението с прибавянето на " парични знаци, които към момента не са издадени, само че са предопределени за стартиране в обращение като законно платежно средство ".

Тези промени са поради осъществяване на рекомендацията на Експертния комитет за оценка на ограниченията за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Тероризъм

Препоръките на комитета са, че употребяваната терминологията в българския Наказателен кодекс за закононарушението тероризъм лимитира излишно обсега му до " който за да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на непозната страна или на интернационална организация да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функционалности ". Така българския закон не подхожда на формулировката в интернационална спогодба, в която е записано - " всяко деяние ".

Измененията плануват разширение на обсега на състава на тероризма като думите " в кръга на неговите функционалности " се заличават и на процедура изпълнителното действие става " с всяко деяние ".
България е сложена под мониторинг и по тематиката за битката с прането на пари и финансирането на тероризма. се схваща още от претекстовете на плана. В тях написа, че на 55-то съвещание на комитета ще се прегледа отчет за напредъка на България и в случай че бъде преценено, че рекомендациите са изпълнени, България ще излезе от механизма на мониторинг. В противоположен случай на съвещанието през декември 2017 година пленумът на комитета ще обмисля слагане на страната под по този начин наречените " процедури за възстановяване на сходството ".

Измененията допълват съществуващата уредба на финансирането на тероризма, като включват финансирането за набиране, обучаване и пътешестване за тероризъм. Други промени пък уголемяват обсега на подбуждането към и заканата за осъществяване освен на тероризъм, само че и на обвързваните с тероризма действия. Същото е направено и с допълненията за документната машинация и кражбата, при които се вкарва нов дипломиран състав, когато действието е осъществено за тероризъм.

Въвеждат се и два нови текста в кодекса - за ликвидиране, причиняване на телесна щета или имуществени вреди посредством слагане на взривно или друго смъртоносно на или във непосредственост до място за публично прилагане.
Морското пиратство става закононарушение

В настоящия тип на Наказателния кодекс пиратството е прието единствено във връзка с въздухоплавателен съд. Затова се добави и транспортен съд, като по този метод всяко принуждение, задържане или обир, в намерено море или в интернационалните води, осъществен от екипажа на частен кораб и ориентиран против различен кораб, неговия екипаж или имущество ще се санкционира като " морско пиратство ".

" Морското пиратство " се вкарва като незаконен метод за пране на пари за финансиране на тероризъм.

Кражба на компании

С предложенията за изменение се вкарва засилена отбрана против непозволени дейности, добили известност в публичния живот като " кражба на компания ". Предвиждат нов дипломиран състав на документното закононарушение - тогава, когато то се прави за определяне на надзор върху непозната компания, което ще се санкционира със затвор от една до шест години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР