Създаването на съвместен център за „син растеж“, насърчаващ устойчивото развитие,

...
Създаването на съвместен център за „син растеж“, насърчаващ устойчивото развитие,
Коментари Харесай

Съвместен център за „син растеж“ и екологични изследвания създават Бургас и Одрин с евросредства от МРРБ

Създаването на взаимен център за „ наследник напредък “, насърчаващ устойчивото развиване, приложните проучвания и опазването на водните екосистеми ще бъде финансиран с над 2,3 млн. евро по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 година Това бе решено по време на шестото съвещание на Съвместния комитет за наблюдаване на програмата, което се организира в гр. Одрин, Република Турция. Заседанието бе управлявано от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова и заместник-министъра на външните работи на Република Турция Фарук Каймакчъ. На него бе регистриран напредъкът по плановете, които се извършват сред двете страни, на стойност близо 30 млн. евро.

Стратегическият план за разбъркан център е на бургаския университет „ Проф. Асен Златаров “ и Тракийския университет – Одрин. Той ще сплоти съществуващите академични, проучвателен и институционални пълномощия в трансграничния район. Така ще се сътвори взаимен проучвателен механизъм, който да надгражда съществуващия потенциал за справяне с проблемите на околната среда, развиването и опазването на речните и морски екосистеми от двете страни на границата. Подобен център е от извънредно значение за устойчивото развиване на Черно море и опазването на природата в акваторията му. Той ще е и стъпка към осъществяване на ограничения за морско пространствено обмисляне, което построява България. Морският тримерен проект на Черно море би трябвало да бъде подготвен до 2021 година и сега се създава от Националния център за териториално развиване.

Членовете на комитета взеха решение общо 2 млн. евро да бъдат ориентирани към реализирането на 12 аварийни плана за развиване на туризма в пограничния район сред България и Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР