Създаването на координационен център на военноморските сили на НАТО във

...
Създаването на координационен център на военноморските сили на НАТО във
Коментари Харесай

Борисов и Столтенберг обсъждат координационен център на НАТО във Варна

Създаването на координационен център на военноморските сили на НАТО във Варна разискаха през днешния ден министър председателят Борисов и генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг. Двамата се срещнаха в щабквартирата на Пакта в Брюксел. Столтенберг благодари на България поради основната роля, която страната ни е изиграла за приемането на Северна Македония за член на НАТО.

Йенс Столтенберг разяснява, че НАТО ще вземе под внимание предлагането на България да одобри център за военноморска съгласуваност във Варна. Според него сега тези функционалности се извършват от щаб квартирата на военноморските сили на НАТО във Англия. Идеята за координационен център на българското Черноморие министър председателят Борисов разиска първо с американския президент Тръмп.
Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО: Оценяваме обстоятелството, че България е мощно ангажирана със сигурността в черноморския район. По разнообразни способи страната ви способства за тази сигурност.
Според Борисов ролята на този център ще бъде възпираща.
Бойко Борисов - министър-председател на България: Ние не се натискаме за координационен център. Ние и в този момент имаме координационни функционалности. Пет учения има тази година в Черно море. Аз постоянно съм се изказвал срещу флотилия в Черно море. Когато има две мощни страни, тогава си плуват платноходките умерено, а инфраструктурните планове си вървят.
Борисов разяснява също по този начин, че би трябвало да се поддържа разговора с Русия
Бойко Борисов - министър-председател на България: Именно за това работя толкоз интензивно за взаимния план за атомната централа на Белене и за Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в Европейски Съюз. Нищо скрито или прикрито не вършим. Това е салдото, който дава опция на България да играе основна роля и в района, и в Черно море.
Столтенберг приветства обстоятелството, че от тази година България отделя повече от 3 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

След визитата си в НАТО министър председателят Бойко Борисов остана в Брюксел, с цел да взе участие в срещата на върха на водачите от Европейски Съюз, която стартира преди няколко часа. Основни тематики в нея са оправянето с климатичните промени и многогодишната финансова рамка на съюза за идващите седем години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР