Създава се Държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на

...
Създава се Държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на
Коментари Харесай

НС одобри създаването на Държавно предприятие Държавна петролна компания

Създава се Държавно дружество "Държавна петролна компания " към министъра на стопанската система, откакто депутатите одобриха дефинитивно на второ четене измененията в Закона за държавния запас и военновременните ресурси.

"Държавна петролна компания " не може да се приватизира и против нея не може да се открива произвеждане по неплатежоспособност. Основният предмет на активност ще бъде основаване, запазване, запазване, възобновяване и продажба на държавните запаси и военновременните ресурси от петрол и нефтопродукти; основаване, запазване, възобновяване и продажба на ресурси от петрол и нефтопродукти; и ръководство, поддръжка, употреба и създаване на петролни бази за предпазване на запаси и ресурси от петрол и нефтопродукти.

С решение на Министерския съвет предприятието може да учредява търговски сдружения, в това число с непарична вноска, за реализиране на комерсиална активност, обвързвана с ръководство, поддръжка, употреба и създаване на петролни бази за предпазване на петрол и нефтопродукти, и бензиностанции, както и комерсиална активност с различни горива.

Държавните бензиностанции към този момент са с крачка по-близо да се осъществят

В тримесечен период от вписването в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел Държавното дружество би трябвало да подаде документално искане за издаване на лицензи за ръководство на данъчни хранилища до шефа на Агенцията "Митници ". До връчването на лицензите Държавната организация "Държавен запас и военновременни ресурси " реализира активността като лицензиран складодържател по досегашния ред.

Председателят на организацията, след документално искане от изпълнителния шеф на "Държавна петролна компания ", предлага на Министерския съвет да одобри решение за установяване на типа и количеството на целевите ресурси, както и за периода на тяхното поддържане, който не може да бъде по-кратък от една година, гласоподаваха депутатите. Предложението се съгласува с министъра на енергетиката.

Депутатите гледат на първо четене Законопроекта за държавните бензиностанции

Освободените държавни запаси от петрол и нефтопродукти се продават от предприятието по избран ред. Лицензиран складодържател е задължен да обезпечи не по-малко от 15 % от общия оптимален складов потенциал за предпазване на енергийни артикули, вписани в лиценза за прилагане от лица, които не са свързани с него, записаха депутатите. Разпоредбата не се ползва, когато лицензираният складодържател няма задоволителен складов потенциал за предпазване на личните си енергийни артикули. Лицензиран складодържател, който безпричинно откаже да даде използването на складов потенциал, ще се санкционира с имуществена глоба в размер от 500 до 2000 лева, а при наново нарушаване - от 1000 до 5000 лева

Държавната петролна компания разгласява предварителна информация по категориите артикули, за изискванията и количествата ресурси, за които може да поеме обвързване да съхранява, за задължени лица, стопански оператори и централни структури за ръководство на запасите на други страни - членки на Европейския съюз. До 15-то число на настоящия месец предприятието подава информация за: фактически основаните от него и съхранявани ресурси за изключителни обстановки и/или целеви ресурси по типове, количества и място на предпазване - на територията на страната в петролните бази, ръководени от него, и/или в хранилища, регистрирани и на територията на други страни членки на Европейския съюз; съхраняваните от него ресурси за изключителни обстановки за сметка на задължени лица; съхраняваните от него ресурси за изключителни обстановки за сметка на други страни членки на Европейския съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР