Създадени са в пъти повече работни места в свързани индустрииПреките

...
Създадени са в пъти повече работни места в свързани индустрииПреките
Коментари Харесай

4000 души работят в сектора на домакинските електроуреди

Създадени са в пъти повече работни места в свързани промишлености

Преките работни места, обезпечени от промишлеността на домакинските електроуреди у нас, са към 4000, като браншът в страната основава и непреки работни места

Индустрията на домакинските електроуреди е достигнала оборот от 47,6 милиарда евро в Европейския съюз през 2016 година Оборотът у нас е 330 милиона евро, като секторът реализира 45% растеж за интервала 2008 – 2016 година, оповестиха на конференция през днешния ден от APPLiA България – сдружението на производителите на домашен електроуреди.

По последни данни, браншът е обезпечил близо 1 милион работни места в Европейски Съюз. „ По претовареност у нас секторът е на приблизително равнище за Съюза, изпреварвайки страни като Швеция, Белгия, Гърция и Финландия “, съобщи генералният секретар на APPLiA България – Габриела Чифличка.

Тя посочи, че у нас директните работни места, обезпечени от промишлеността, са към 4000, като браншът в страната основава и непреки работни места в търговията, леката индустрия, логистиката и следпродажбения сервиз. По данни на APPLiA, за всяко ново работно място в бранша в границите на Европейски Съюз се основават 3-4 нови работни места в свързани промишлености.

Високотехнологична и мощно конкурентна, промишлеността резервира наклонността да влага интензивно в нововъведения. Само за България през 2016 година близо 10 милиона евро са вложени от сектора в изследвания и нововъведения за създаване на по-ефективни уреди с високо равнище на екологичност, които да носят повече икономии на семействата.

„ Последният отчет на APPLiA за материалните потоци сочи, че с помощта на повишението на успеваемостта на съдомиялните машини, потреблението на вода е намаляло с 83,5%, а потреблението на електрическа енергия – с над 60% “, уточни Габриела Чифличка. „ Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се осъществят над 80 милиарда литра икономии на вода и към милиард и половина киловатчаса икономии на електрическа енергия годишно “, добави тя.

Годишно потребителите в Европейски Съюз генерират 5 милиона тона боклуци от домашен електроуреди, като браншът е съумял да събере и рециклира 1,7 милиона тона, заяви генералният шеф на APPLiA Паоло Фалчони

От особена значимост за потребителите е въвеждането на нов енергиен етикет. Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настава поетапно за другите типове домашен електроуреди. Уреди като хладилници, перални, съдомиялни и комбинирани перални със сушилни ще се появят на пазара с нови етикети и променена канара за енергийна успеваемост най-рано през 2020 година

„ На потребителите би трябвало да стане ясно, че се трансформира етикетът, само че уредите не стават по-малко ефикасни “, акцентира Чифличка. Тя изясни, че новото законодателство ще сътвори условия за уреди, класифицирани с клас В, С или по-нисък по новата канара A-G, да имат по-висока енергийна успеваемост от уредите от най-високите класове А+++ по остарялата канара.

Новата енергийна канара ще засегне милиони консуматори у нас и в Европейски Съюз, защото средногодишно промишлеността дава на европейските жители към 1 милиард дребни и огромни електродомакински уреди. За тяхното произвеждане са нужни 6 милиона тона от първични материали – 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и към половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон. Това прави тематиката за разделното събиране и преработване на излезлите от приложимост уреди изключително значима за цялото общество.

В рамките на Съюза за 2016 година към 17% от дребните домашен електроуреди, които са изчерпали виталния си цикъл, са свършили в кофата за отпадък. На фона на тази статистика, промишлеността е отделила над 1,3 милиарда евро за разделно събиране и преработване на уреди, които са се трансформирали в боклук. В обсъждания интервал браншът е събрал и рециклирал 1,7 милиона тона боклуци от домашен електроуреди.

„ Управлението на отпадъците е извънредно значим детайл от нашите отговорности “, разяснява генералният шеф на APPLiA Паоло Фалчони. „ Годишно потребителите в Европейски Съюз генерират 5 милиона тона боклуци от домашен електроуреди, като нашият отрасъл е съумял да събере и рециклира 1,7 милиона тона. За нас е от голямо значение от ден на ден консуматори да постъпват отговорно с уредите, които няма да употребяват повече, и да ги предават в събирателните пунктове за преработване “, акцентира Фалчони.

По думите му, това е основна част от концепцията на сектора за кръгово общество – всеки негов член да способства за кръговата стопанска система посредством отговорно отношение към ресурсите, в това число разделното събиране на боклуци и тяхното преработване. Това ще докара до по-чиста околна среда за всички и по-малко загуби на материали, уверени са в бранша.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР