Съюзниците удариха Сирия с пълно право. Когато се използват химически

...
Съюзниците удариха Сирия с пълно право. Когато се използват химически
Коментари Харесай

Плевнелиев приветства въздушната атака срещу Сирия и посочи най-голямата грешка на приятеля си Обама

Съюзниците удариха Сирия с цялостно право. Когато се употребяват химически оръжия, би трябвало да се носи отговорност. Това е предварителна защита. Операцията беше доста деликатно изчислена и е явен сигнал да не се употребява повече химическо оръжие, съобщи президентът Росен Плевнелиев.

„ Още до момента в който бях президент, Организация на обединените нации имаше данни за над 20 химически офанзиви, осъществени в Сирия. Ясно е кой има способността, опцията и мотивацията да прави сходна гавра”, сподели още Плевнелиев пред bTV.

„ Историята в Сирия има разумна аргументация обратно в историята. Президентът Обама беше мой доста добър другар. Той не искаше повече Америка да играе ролята на международен служител на реда, искаше да изтегли войските от Сирия, Афганистан и други горещи точки. Американският поданик не е подготвен и не желае да заплаща цената на тези спорове.

Обама потегли да изтегля Америка още по времето на своя мандат, само че направи доста значима стратегическа неточност – тръгвайки да изтегля, съобщи червени линии. Той сподели, че потреблението на химическо оръжие е алена линия, само че когато това се случи, не направи нищо. Тръмп обаче завоюва точка, тъй като го направи.

Когато Обама разгласи започването на изтеглянето на Съединени американски щати, когато се съгласи с тезата, че имаме нов баланс в политиката, другите започнаха да го употребяват. Там, където Съединени американски щати се изтегли, другите започнаха да се нанасят, Русия направи свои бази в Сирия”, акцентира той.

Плевнелиев не изключи в Сирия да има идващ удар, „ в случай че още веднъж се употребява химическо оръжие”.

„ Не сме в Трета международна война, нито се намираме във Втора студена война. Днес всичко е друго. Ситуацията, в която се намираме, назовавам леден мир. В този леден мир е доста по-опасно”, сподели още Росен Плевнелиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР