Съюзниците от НАТО удължиха мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг

...
Съюзниците от НАТО удължиха мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг
Коментари Харесай

Столтенберг ще ръководи НАТО още три години

Съюзниците от НАТО удължиха мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг до есента на 2020г. Така някогашният норвежки министър председател ще остане извънредно дългите 6 години отпред на алианса.

Той пое поста на 1 октомври 2014г. - годината на анексирането на Крим от Русия и експлоадирането на подпомаганата от Москва рецесия в Източна Украйна. След решението от вторник Столтенберг ще остане на поста си до 30 септември 2020г.

Ако извърши този период, той ще първият общоприет секретар с 6-годишен мандат след германеца Манфред Вьорнер. По негово време падна Берлинската стена и завърши студената война. Вьорнер умря на поста си през 1994г.

Според " Ройтерс " решаваща роля за доверието към Столтенберг са изиграли Германия и Съединени американски щати. Вашингтон бил изключително удовлетворен от напъните му да убеди страните членки в Европа да усилят разноските си за защита.
Столтенберг е считан за ловък началник и медиатор за реализиране на компромис в миг, когато администрацията на президента Доналд Тръмп води външна политика в прорез с много от съдружниците на Съединени американски щати. 58-годишният общоприет секретар съобщи във вторник, че трансатлантическите връзки ще останат приоритет за остатъка от снадки му мандат.
.
Норвежецът има и по-сдържана позиция по отношение на Москва спрямо предшественика си - датчанина Андерс Фог Расмусен. " Вярвам в разговора с Русия, само че и съм тук, с цел да подсигурявам сигурността на Европа ", сподели той пред публицисти в миг, когато поради нуждата президентът Владимир Путин да получи отговор НАТО построява най-значителното разрастване на сили от края на студената война насам.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР