Съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа

...
Съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа
Коментари Харесай

НАТО засилва военното присъствие в Източна Европа

Съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в поддръжка на силите за въздържане и защита в Източна Европа, заяви през днешния ден алиансът.
Допълва се, че НАТО привежда сили в подготвеност поради продължаващото скупчване на съветска военна мощност във и към Украйна. В последните дни някои съдружници оповестиха за подхванати или идни дейности, Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е подготвена да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва, в поддръжка на дългогодишната задача на НАТО за защита на възИспания дава кораби за присъединение към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция изрази подготвеност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, с цел да поддържа дейностите на пакта за защита на въздушното пространство, и слага транспортен съд и сухопътни елементи в подготвеност за съюзническите сили за реагиране. Съединени американски щати обмислят увеличение на военното наличие в източната част на алианса, допълват от НАТО.
Приветствам съдружниците, които дават спомагателни сили за НАТО, декларира по този мотив генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. НАТО ще продължи да подхваща всички нужни ограничения за отбрана и защита на всички съдружници, в това число с поддръжка за източните страни от алианса, добавя той. Винаги ще реагираме на всяко утежняване на средата за сигурност, в това число със усилване на взаимната защита, прибавя той.
В известието се отбелязва, че в отговор на противозаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 година, НАТО усили наличието си по източния фланг, в това число с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Тези елементи, водени надлежно от Англия, Канада, Германия и Съединени американски щати, са многонационални и боеспособни. Тяхното наличие демонстрира, че нахлуване против един съдружник ще се възприема като офанзива против целия алианс.
Преди 2014 година в източната част на пакта нямаше сили на НАТО, се прецизира в известието.душното пространство в региона, се добавя в известието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР