Съюзът на парамедиците у нас ще иска нормативни промени в

...
Съюзът на парамедиците у нас ще иска нормативни промени в
Коментари Харесай

Само 150 от над 2000 парамедици у нас са реализирани

Съюзът на парамедиците у нас ще желае нормативни промени в закона. Според статистиката в страната повече от 1800 подготвени парамедици стоят без работа, а за тях здравната система не отпуска щатни бройки. Това излиза наяве от материал на NOVA.

39-годишният Цвятко Луджев е подготвен в най-високата 4-та степен парамедик, а опитът му на терен е от дълги задачи в Ирак и Либия. Рейнджърът през днешния ден е един от дребното, които са назначени на работа в болница към незабавен екип. Избира специалността си след преломен миг в живота.

" Не съм броил какъв брой живота съм избавил, само че постоянно ще помня едно 15-годишно детенце, което го намерихме на улицата - без сърдечна периодичност и без дишане ", изяснява той.

" Навсякъде се работи по двама. Ние единствено оказваме помощ човешкият живот да бъде избавен, само че не всеки път се получава. И в действителност бързата реакция, точното мислене и хладнокръвието са извънредно значими. Но когато си безусловно самичък - това извънредно затруднява и самия парамедик ", отчита Невена Костова.

Парамедиците ще упорстват и за законодателни промени: " Ние желаеме специалността да се контролира, да бъдат основани нови просветителни държавни условия, които дават отговор на действителната подготовка на парамедика на европейско равнище. Създаването на разпоредба за регламентиране на професионалните действия, които парамедиците могат да реализират независимо или в екип ", сподели ръководителят на Съюза на парамедиците Ива Пехливанска.

От задача в чужбина единствено преди дни се е завърнал и Георги Влайков, който споделя с оскърбление още един проблем - че българските лекари не приемали сътрудниците си парамедици. Другият бил заплащането.

Статистиката сочи, че в България има над 2 000 подготвени парамедици, от които едвам към 150 са осъществени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР