Съюзът на организациите за любителско изкуство организира мирен протест „Изкуството

...
Съюзът на организациите за любителско изкуство организира мирен протест „Изкуството
Коментари Харесай

Мирен протест пред Министерството на здравеопазването и Министерството на културата

Съюзът на организациите за любителско изкуство провежда кротичък митинг „ Изкуството е живот – душата на един народ “. Той ще се организира през днешния ден (16 януари) в два града. В София ще стартира от 11.45 часа пред Министерството на здравеопазването, като от 12.30 часа ще продължи пред Министерството на културата, във Варна ще бъде от 11.45 на входа на Морската градина.

Исканията на митинга са да няма двойни стандарти при използването на противоепидемичните ограничения и школите за изкуства да могат да действат, по този начин, както сега на спортните школи им е позволено да го вършат.

От Съюа на организациите за любителско изкуство са организирали петиция, събрала сериозна социална поддръжка за възобновяване дейностите на школите по изкуства. При поръчано от тях национално изследване излиза наяве, че над 85% от родителите на деца, посещаващи артистични занимания, както и пълнолетните им гости, желаят те още веднъж да проработят.

В петицията от Съюза на организациите за любителско изкуство акцентират:

Нестабилността в условия на пандемия и лишаването от правото ни на труд ни принуждава да сложим ясно и гръмко своите позиции във връзка с преразглеждането на нашите специалности като предпочитани, надълбоко свързани преди всичко с физическото и психическото здраве на популацията, с предаването на национални полезности и просвета и с развиването на уникалността на българската нация.

По тези аргументи слагаме дейностите ни като изключително нужни и значими след лекарската и долекарска помощ.

Настояваме за ясни гаранции за поддръжка на браншовете ни при зародили форсмажорни обстановки, при наложително прекъсване на активността ни, които да бъдат елементарно налични за всички без обременяващи административни спънки за кандидатстване и подкрепяне от страната.

Настояваме за съвещания с наши специалисти при взимане на значими решения по отношение на дейности, които директно засягат нашата активност, с цел да не се позволяват двусмислия, несъгласия и двойни стандарти по отношение на специалностите ни. Настояваме и за съвещания във връзка с развиването, опазването и отбраната на браншовете ни от съответните министерства или ведомства.

Готови сме да предложим и обсъдим Стратегия за развиване на изкуството във форсмажорни обстановки , както и за взимане поради значимостта на нашия принос към професионалното изкуство и просвета на страната.

Изкуството е сърцето на един народ, а опазването му и развиването му са главен приоритет за запазване на националното ни благосъстояние. Ние настояваме изкуството и спорта да не бъдат делени, а да бъдат ръка за ръка! Защото спортът основава герои, само че културата основава народ! Всеки човек е заслужен със своята специалност! Стига дискриминация и делене на хората!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР