Сайтът „Българска илюстрация“ и Столична библиотека обединяват усилията си в

...
Сайтът „Българска илюстрация“ и Столична библиотека обединяват усилията си в
Коментари Харесай

Включете се в Национално биенале на българската илюстрация

Сайтът „ Българска илюстрация “ и Столична библиотека сплотяват напъните си в съдействие за организирането и провеждането на Национално биенале на българската илюстрация. През месец октомври тази година библиотеката ще означи своя 90-годишен празник, а уеб сайтът ще възроди с първо издание от дълго време изчезналото Биенале на илюстрацията, което навършва 50 години от първата си галерия.
24 октомври 1928 година се смята за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна наредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се основава общински музей с три отдела: музей, библиотека и списък. Независимо от изменящата се политическа и градска среда, в последвалите години Столична библиотека не прекъсва своята работа и играе значима роля в културния живот на София. А през днешния ден подава ръка на българските илюстратори.
Събитието, което дава начало на дългогодишното биенале на илюстрацията, е през далечната 1958 година в несъществуващата към този момент изложба „ Гурко”. В изложбата вземат участие едни от най-известните художници-илюстратори, измежду които Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Александър Денков, Любен Димянов, Любен Зидаров, Иван Кьосев, Иван Кирков и доста други. Техните творби ще бъдат изложени в ретроспективната част на актуалната галерия, точно с помощта на богатия фонд на библиотеката.
Поканата за присъединяване е към всички създатели в страната и чужбина, които работят в областта на илюстрацията. Ограниченията са единствено две – творбите да са основани в интервала 2016-2018 година и да не надвишават формат 25х35 см. Срокът е до 29 септември, а изложбата ще бъде от 24 октомври 2018 година в изложбената зала „ София”.
Събирането на творби към този момент стартира, а създателите, които към момента не са предали своите илюстрации могат да го създадат всяка сряда (от 15:00 до 19:00 ч.) и събота (от 10:00 до 13:00 ч.) в бранш „ Изкуство” в централната постройка на Столична библиотека (пл. Славейков №4). Авторите от чужбина аплайват по e-mail.
Всички условия за присъединяване в Биеналето можете да намерите в уеб страницата „ Българска илюстрация” (www.bulgarian-illustration.com).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР