Съвсем скоро Топлофикация Перник официално ще постави началото на края

...
Съвсем скоро Топлофикация Перник официално ще постави началото на края
Коментари Харесай

Топлофикация Перник прави важна екологична стъпка през лятото

„ Съвсем скоро Топлофикация Перник публично ще сложи началото на края на ерата на въглищата в града. Не остава доста досега, когато ще се похвалим с първият мегават създадена топлинна и електрическа сила от природен газ! “. Това съобщи изпълнителният шеф на сдружението инж. Чавдар Стойнев.


Впечатляващо за мнозина е, че град Перник, който се е развил в последните близо 140 години точно около огромните находища на черното злато, е подготвен да се откаже от тях в името на зеленото бъдеще на енергетиката.

 

„ Близо век и половина с помощта на въглищата град Перник се развива и просперира, само че с цел да работим в унисон с европейското законодателство, би трябвало последователно да се откажем от въглищата и да преминем към по-екологичните други възможности. Природният газ е първото гориво, което избрахме за реализирането на енергийна диверсификация. Още това лято, в случай че всичко върви по проект, ще проработят първите газови когенератори, с помощта на които ще понижим сензитивно и количествата употребявани въглища “, сподели инж. Чавдар Стойнев.

 

Директорът напомни, че сега са и във фаза на планиране за монтаж и въвеждане в употреба на още 2 броя газови когенератори. Другите горива, с които Топлофикация Перник ще реализира цялостно унищожаване на въглищата от горивния микс, както и енергийна диверсификация са биомаса и биогаз. На по-късен стадий се обмисля и стартирането на план за фотоволтаичен парк, в който ще се създава 100% зелена сила.

 

Инж.Чавдар Стойнев съобщи, че годишната ремонтна стратегия на сдружението към момента е в развой на разработване, само че всички нужни периоди за известяван на клиентите за нейните периоди ще бъдат спазени.

 

„ През това лято не планираме толкоз огромни прекъсвания, както през 2022, само че въпреки всичко евентуално ще има краткотрайно цялостно прекратяване на работата на Централата, тъй като това е единственият метод да се извършат нужните ремонтни действия! Фокусирали сме се основно върху реализацията на новите планове, както и върху рехабилитацията на главните уреди за произвеждане и транспорт на топлинна сила “, сподели инж. Чавдар Стойнев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР