Съвсем скоро стана ясно,че Съветът по продукти за растителна защита

...
Съвсем скоро стана ясно,че Съветът по продукти за растителна защита
Коментари Харесай

Загубите при слънчогледа и царевицата са за 160 млн. лв.

Съвсем скоро стана ясно,че Съветът по артикули за растителна отбрана е взел решение в края на предходната година да се направи дерогация (временно отсрочване на забрана) за потреблението на два препарата - неоникотиноиди, които да се употребяват единствено за царевица за региони в Северна България. 

Оказа се обаче, че това напълно не е задоволително. 

Все още няма заповед на Българската организация по безопастност на храните (БАБХ). Това разяснява ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов в предаването “Агросвят ” по Дарик радио. 

“Миналата година имахме каламитет на избрани неприятели - ливадна пеперуда, щурец, хоботник и други Поискахме дерогация на два продукта за растителна отбрана, които решаваха на 100% проблемите ни. Нямаме още заповед. Съветът, който утвърждава такива препарати, е взел решение за царевицата, само че не и за слънчогледа. 

България е на второ-трето място по произвеждане на слънчоглед, само че какво се получава - слънчогледът на производителите стои, имаше неприятели. Нека да ги има! Има украински слънчоглед, нашите производители да си гледат работата, те са корави - ще устоят ”, разяснява Костидинов. Той уточни, че упорства за среща със зам.-директора на БАБХ, който се занимава с растителната отбрана. 

“Не може при каламитет, проблеми в цялата страна, големи загуби - ЦОРХВ пресметна, че загубите при слънчогледа и царевицата са за към 160 млн. лева и някои членове на прословутия съвет дали своят вот “въздържал се ”. 

Какво значи “въздържал се ”? Ще се въздържа у дома или в Народното събрание. Те са там, с цел да вземат решение да или не въз основата на избрани условия. А те са елементарни - предел на икономическа вредност, предел на екологична вредност ”, възмутено означи Костадинов. 

По думите му е ниска компетентността на обособени чиновници в администрацията. 

“Някои хора, които са назначени на избрани длъжности си стоят, свиват се и се крият под имена на препоръки и производителят страда ”, сподели Костадинов. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР