Съвременният щам на вируса, който причинява херпес по човешкото лице,

...
Съвременният щам на вируса, който причинява херпес по човешкото лице,
Коментари Харесай

Учени: Вирусът, причиняващ херпес по лицето, вероятно е на 5000 години

Съвременният вариант на вируса, който предизвиква херпес по човешкото лице, датира от към 5000 години, съобщи Франс прес, като цитира създателите на ново английско изследване.

“Успяхме да определим, че всички разновидности на актуалните варианти датират от избран интервал в края на неолита, началото на бронзовата ера ", изясни Кристиана Шайб, която е съавтор на проучването, оповестено в изданието "Сайънс адвансис ".

Това значи, че разпространяващият се в този момент херпес би бил единствено на 5000 години, възраст по-малка от хипотетичната. “Малко е изненадващо, тъй като се предполагаше, че херпесът е еволюирал дружно с индивида доста дълго време “, съобщи пред Франс прес Шайб от Кембриджкия университет.

Около 3,7 милиарда души по света са инфектирани за цялостен живот с херпес симплекс вирус, вид 1 (HSV-1), който предизвиква лезии по лицето, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Въпреки това, историята на този вирус и методът, по който се популяризира, остават малко известни, най-много тъй като е мъчно да се намерят антични образци.

Екипът на Шайб изследва ДНК от зъбите на стотици хора, открити при антични археологически разкопки. Само четирима от тях са били носители на херпесния вирус, когато са умряли.

Чрез секвениране на генома, учените дефинират по кое време се е появила неговата модерна вариация.

Първа доктрина на откривателите е, че преди към 5000 години човечеството е било в интервал на огромна миграция от Евразия към Европа и това придвижване може да е повлияло върху вируса.

Според друга догадка развиването му може да е съвпаднало с нова културна процедура - сантименталната и полова целувка. „ Текстови доказателства стартират да се появяват през бронзовата ера за сантиментални целувки “, което може да е трансформирало метода, по който се популяризира вирусът, разсъждава Кристина Шайб.

Целувки се загатват за първи път в ръкопис от Южна Азия през бронзовата ера, което допуска, че практиката може по-късно да е минала в Европа.

Този вирус нормално се предава от родител на дете, само че целувката би дала нова опция за прекосяване от един на различен гостоприемник, изясни съавторът на проучването.

Целуването „ не е универсална човешка линия “, споделя още Шайб.

Другият водещ създател на проучването, Шарлот Хаулдкрофт от Кембриджкия униврситет, също е на мнение, че вирус като този, причиняващ херпес, се развива в доста по-голям интервал от време, в сравнение с този, причиняващ КОВИД-19.

"Херпесът на лицето се крие в своя гостоприемник за цялостен живот и се предава единствено посредством орален контакт, тъй че разновидностите пораждат постепенно в продължение на епохи и хилядолетия “, изяснява тя.

"Генетичните данни за херпеса датират единствено от 1925 година “, означи Холдкрофт, като приканва за "по-задълбочени проучвания “, с цел да се разбере еволюцията на вирусите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР