Съвременният начин на живот ни предразполага към по-малка активност, особено

...
Съвременният начин на живот ни предразполага към по-малка активност, особено
Коментари Харесай

Нашето тяло казва всичко, чуйте го!

Съвременният метод на живот ни подготвя към по-малка интензивност, изключително на работното ни място. Разбира се има специалности, които вършат своето изключение, само че даже в дома си след изтощителен работен ден, не обръщаме внимание на своята поза или на часовете, които прекарваме без интензивност, прегърбени и отпуснати. Липсата на придвижване води до последствия, а те нормално са свързани с болки в кръста, гърба, раменете, стави, мускули... Но какъв брой от нас обръщат внимание на този проблем, замисляйки се, че може би нямат потребност от медикаменти, а от верен метод на живот?

Коко Ковачев се занимава интензивно с кинезитерапия от 2003 година, а от 2015 година задълбочава работата си в посока приложна кинезиология. Създател е на метода “актив ситинг” и първата в България цялостна стратегия за Физическа и прочувствена промяна (ФЕТ), основана на приложна кинезиология.

Кинезитерапевтът споделя, че Active Sitting (Активно седене) е система от извършения, посредством, на която незабавно ще усетим удобен, мигновен резултат и възобновяване. Упражненията могат да се правят, както в домашни условия, по този начин и на работното място.

Active Sitting е система от профилирани, доста лесни и леки извършения и техники, които може да изпълнявате седнали на стол, споделя терапевтът.

Целта на метода е да се балансира физическото и прочувствено положение. Системата включва доста техники от приложната кинезиология. Упражненията имат лековит резултат и повлияват разнообразни проблеми свързани с опорно-двигателния уред.

Но по какъв начин в действителност извършения могат да подобрят прочувственото ни положение?

Когато имаме мощни болки, нормално те водят до раздразнителност, неприятно въодушевление, липса на упоритост за интензивност, демотивация. Лесните и налични условия, в които могат да се правят всички извършения от метода, ни дава опция незабавно, където и да се намираме. Щом получим физическо облекчение, незабавно се усеща и прочувственото. Бодростта, която ще почувстваме, е на физическо и психическо равнище. Така позитивният резултат е катализатор на предпочитание за още по-добри резултати.

Коко Ковачев ни поучава да слушаме своето тяло, тъй като то приказва! А приложната кинезиология съчетава връзката и взаимоотношението сред мускули, връзки, нерви, вътрешни органи. Биохимичната част се концентрира върху хранителния режим, салдото на чревната флора и изчистването на токсините. Психологичният аспект - зависимостта сред физическите проблеми и прочувствената причина за тях. За да работи тялото вярно и да нямаме болки, е нужно тонусът на мускулите да е естествен. Тоест, да доближават задоволително нервни импулси до мускулите. В множеството случаи някои от мускулите работят с понижен тонус – на 20% от потенциала си, а други са в пресилване и болят. Тук аргументите са остарели контузии, неприятни позиции на работа, изтощеност и стрес.

Условията на пандемия, които постановат работен развой от вкъщи, са предизвикателство за тялото. Заседналият метод на живот е проблем, който виждаме по-често в условия на обществена изолираност. Сред постоянно срещаните физически последствия са болките в кръста, врата и плешките. Стига се даже до паник офанзиви и бърнаут. Всичко това води до банкет на тежки медикаменти, които лекуват признаците, само че не се концентрират върху корена на казуса.

Упражнение за изправена стойка, болки във врата, кръста и плешките:

Раздвижване на гръдната диафрагма:

Изходно състояние: Поставете ръце на пъпа с пръсти едни против други и вдишайте надълбоко.

Изпълнение: С издишване прибираме корема във вътрешността и изтегляме пръсти нагоре, под ребрата.

Целта е да повдигнем и освободим диафрагмата, която е обвързвана с тонуса на мускулите на гърба и пълноценното ни дишане.

Упражнението се извършва 3 пъти.

Упражнение при раздразнителност и напрежение

Нервното напрежение и страха може да тушираме посредством потупване на точките под ключиците, отляво и отдясно.

Потупването е леко, по едно и също време с палеца и показалеца на едната ръка, пръстите разтворени встрани с дланта към гърдите. Това продължава към 10 секунди, само че резултатът е мигновен.

Методът Актив Ситинг включва масаж на точки в мускулите, които задействат и балансират работата на слабите места, разпъване и разпределяне на пренапрегнатите мускули. Така те стартират да работят на 100%, ускорява се кръвообращението, подхранва се нервната система и се усъвършенстват стойката и дишането. Включени са и техники, които понижават напрежението и напрежението. Само за десетина секунди рестартират и отпускат нервната система.

Коко Ковачев напълно скоро основава и своята книга - Методът Актив Ситинг - по какъв начин да се оправим сами с болките в тялото. В 280 страници той синтезира всички потребни и потвърдени техники, които основава от дългогодишния си опит като кинезитерапевт. В книгата са включени и илюстрации, добре и в детайли описващи всички извършения, методът, по който се правят и резултата, до който ще доведат.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР