Съвременните технологии и начинът ни на живот не биха били

...
Съвременните технологии и начинът ни на живот не биха били
Коментари Харесай

Човешките открития, без които съвременният свят нямаше да е същият

Съвременните технологии и методът ни на живот не биха били вероятни без хилядолетната еволюция както на индивида, по този начин и на античните открития. Някои изобретения преди десетки хиляди години са се трансформирали в същински софтуерни пробиви, повлияли коренно на човешкото развиване.

По-долу ще разкажем за 10 фундаментални изобретения от древността, без които нашият свят не би бил подобен, какъвто го познаваме.
 Снимка 458791
Източник:

Каменните сечива (преди 1 700 000 години)

Остри камъни или кости са били употребявани от хората за лов на животни или за борби посред им.

Най-ранните екземпляри от човешки оръдия на труда са открити на територията на Южна Африка. Но с цел да стигне човечеството до тях е извървян дълъг и сложен път. Сред тях са и първите сечива - ръчните каменни брадви.

Според някои учени ръчните каменни сечива - брадви са първите принадлежности, изобретени от индивида.

Използвани са за ликвидиране и дране на животни. Най-старите каменни брадви са открити на територията на днешна Кения. Те са на възраст към 1,7 милиона години.
 Снимка 212103
Контрол върху огъня (преди 800 000 - 400 000 години)

Възможността да възпламенят огън и да го поддържат дава на хората опция да се стоплят и да подготвят топлинно обработена храна.

В последна сметка и керамичните съдове и добиването на металите са направени благодарение на огън.

Учените не са единомислещи по този въпрос, само че множеството се придържат към обстоятелството, че човек се е научил да управлява огъня по време на ранния палеолит.

А човек се е научи да разпалва огън едвам при започване на междинния палеолит, т.е. преди към 300 хиляди години.
 Снимка 241782
Изкуство ( ~преди 100 хиляди години)

Често е много мъчно да се дефинира какво се смята за изкуство. Не по-малко мъчно е да се разбере по кое време е зародило, защото има няколко вероятни разновидността.

Една от най-старите форми на изкуството са мънистата от черупки, намирани на няколко места в Африка и Близкия изток, по-специално на територията на актуален Израел.

Освен това скалното изкуство, което е намерено в няколко пещери в разнообразни елементи на света (ЮАР, Мароко), се отнася към изкуството.
 Снимка 416192
Източник:

Текстил (~ 40 хиляди години)

Облекло, чанти, сандали, риболовни мрежи, кошници - изобретяването на всичко това изискваше способността да се вършат тъкани.

Трудността при проучванията е, че съвсем невъзможни да се намерят съхранени тъкани са при археологически разкопки.

Често учените би трябвало да вършат заключения въз основа на спомагателни данни, които не са директно свързани с предмета на проучване.

Най-древните доказателства за съществуването на тъкани са открити на територията на модерна Грузия - интервалът е от 36 хиляди до 30 хиляди години обратно във времето.
 Снимка 458794
Източник:

Обувки (~ преди 40 хиляди години)

Да поставите нещо на краката си, което би могло да ги защищити от пострадвания, мраз и ухапвания от инсекти е в действителност значимо.

Най-старите обувки, открити от археолозите, са открити в една от американските пещери: те са датирани на съвсем 12 хиляди години.

Учените обаче считат, че носенето на обувки трансформира структурата на краката и има доказателства, че обувките са се появили преди съвсем 40 хиляди години.
 Снимка 458796
Източник:

Керамични съдове (~ преди 20 хиляди години)

Изобретението на керамичните съдове включва потреблението на глина и омекотяващ материал (пясък, кварц, плат, фрагменти от черупки), разбъркване на материали и оформяне на купа или кана.

След това съдът се слага в огън или различен източник на топлота, с цел да стане по-траен.

Най-ранните екземпляри са открити на територията на актуален Китай, а възрастта им е повече от 20 хиляди години.
 Снимка 209401
Източник:

Селско стопанство (преди 11 хиляди години)

Уседналият живот и земеделието разрешили на индивида да управлява растенията и животните. Това стартира преди към 11 хиляди години.

Смята се, че селското стопанство е с генезис от Азия и всичко стартира от смокинята, а по-късно хората се научават да отглеждат ечемик и пшеница.

Опитомяването на животните се е случило още по-рано: човек е опитомил кучето преди към 30 хиляди години. Това е било доста значима крачка най-вече за възстановяване на лова, а не толкоз за селското стопанство. А овцете за първи път са опитомени преди към 11 хиляди години, в Югоизточна Азия. Вино (преди 9 хиляди години)

Някои учени допускат, че хората са почнали да употребяват нещо сходно на актуалното вино преди към 100 хиляди години.
 Снимка 340185
Източник:

Важно откритие е било преодоляване процесът на ферментация на гроздето, което е ключът към производството на вино.

Смята се, че този развой е бел открит и употребен за първи път на територията на сегашен в Китай. Най-ранните доказателства за производството на вино са открити в тази страна.
 Снимка 458842
Източник:

Превозът на колела (преди 5 500 години)

Изобретението на колесния превоз се смята за едно от най-важните изобретения в историята на човечеството.

Преди това товари са се пренасяли благодарение на животни. Но изобретението на движещи се платформи на колела разрешава на човек да придвижва елементарно многочислени, както и тежки предмети, се трансформира в мощен подтик за развиването на търговията и строителството.

Също и новините стартират да пътуват по-бързо, а технологиите се популяризират и развиват по-успешно. Но, също така заболяванията се популяризират по-бързо.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР