Съвременните диетолози биха поспорили с много от тези принципи, но

...
Съвременните диетолози биха поспорили с много от тези принципи, но
Коментари Харесай

Седем принципа на „правилното“ хранене от руските бабушки

Съвременните диетолози биха поспорили с доста от тези правила, само че ние си спомняме манджите на баба с топлота!

Домашни пайове, значителни супи и чаено празненство със задушевни диалози, вместо да се взираш в смарт телефона. Каква би била „ здравословната “ вечеря при съветска баба?
1. Хранене по график


Legion Media

Трябва да ядеш, тъй като си гладен или тъй като е време за ястие? За съветската бабушка това въобще не е въпрос на спор. Закуската, обядът и вечерята са трите стълба на „ вярното “ хранене. Винаги би трябвало да закусваш добре, с цел да имаш достатъчно сила за работа и учене. Най-общо казано, в постсъветските страни училището започва в 8.30 ч., а работният ден в 9:00 часа сутринта. Следователно закуската се сервира към 7-7:30 сутринта. Традиционно руснаците ядат каша, пържени яйца, сандвичи с масло и  или , палачинки с извара. 

Обядът би трябвало да се състои от две или три ястия: чорба, главно ядене и десерт. Това се случва към 13-14 часа на работното място (много предприятия и учебни заведения в Русия имат ). Вечерята вкъщи е към 20:00 часа: главно ядене или чорба и десерт.

Също по този начин,
Абитуриентски мъжки костюми
към 17:00 ч. може да се сервира полдник или следобедна закуска: тя се състои нормално от извара със сладко или кифла с чай или мляко с какао.
2. Каша за закуска


Legion Media

Кое е по-здравословно да се яде заран: протеини, мазнини или въглехидрати? Руските баби знаят, че няма нищо по-хубаво от гъста каша с масло. Когато би трябвало да отидеш на работа в студена и тъмна зимна заран, огромна паница гореща каша е същинско избавление. По руско време най-популярната каша е грисът: тя е евтина и налична. Готви се в мляко и се сервира с масло и домашно сладко. Други обичани са овесена каша, елда и просо.
3. Супата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА


Getty Images

Руснаците имат една сентенция: . Това не значи, че руснаците не ядат нищо, с изключение на тези ястия. Тук става въпрос за обстоятелството, че съветската кухня е елементарна и налична. А за по-възрастните генерации, които помнят времената на недостиг, тези ястия също оказват помощ за изхранването на фамилията, тъй че доста руснаци през днешния ден не могат да си показват обяда си без чорба. През зимата тя нормално е гъста, богата на основата на месен

бульон с картофи, зърнени храни и/или месо и нормално се сервира със заквасена сметана: например , ,  или . През лятото се подготвят „ леки “ версии на същите супи: леден цвеколник и  или зеленчукова чорба с киселец с яйце. Руските супи даже могат да бъдат главно ядене, а освен предястие.
4. Всичко би трябвало да се яде с самун
 Лена и Вова Червякови в Туровското горско стопанство. От поредицата

Лена и Вова Червякови в Туровското горско стопанство. От поредицата „ Нашият насъщ “

Един от най-изненадващите съветски хранителни привички за чужденците е да се яде всичко с самун: чорба, месо, тестени произведения, картофи. Това идва от времената на недостиг. Когато няма задоволително храна за огромно семейство, обядът става доста по-наситен с самун. И постоянно има задоволително самун. В селата хората могат сами да пекат самун, в градовете на всички места има заводи, които всяка заран го доставят по магазините свеж и още топъл. Ако родителите помолят децата си да отидат до магазина, те постоянно носят хляба у дома без горната кора – тя е толкоз хрупкава и ароматна, че се изяжда по пътя към дома. В Русия и някогашните руски страни към момента е доста известно да се яде ръжен самун, който се смята за по-здравословен.
5. Сладкишите не

са храна


Юрий Чилюкин/ “Мосфилм “, 1961

Не е признато да се яде самун просто по този начин, отвън обяд или вечеря. Колко пъти съветските бабушки са казвали: „ Кифлите не са храна! “ Под кифли, несъмнено, се имат поради всевъзможни печива, от пайове до сандвичи, които не биха могли да бъдат сурогат на обяда: не засищат за дълго време и скоро отново ще си гладен. Също по този начин съветските баби имат вяра, че яденето „ на изсъхнало “ (т.е. без течности) е нездравословно за стомаха. Следващата традиция на съветското хранене следва този принцип.
6. Винаги пий чай след хранене


Михаил Климентиев/Sputnik

Много диетолози през днешния ден споделят, че не би трябвало да се пие след хранене, само че руснаците постоянно са считали за добре да изпиеш чаша чай в края на обяда. Те имат вяра, че чаят усъвършенства храносмилането. Разбира се, една чаша чай в никакъв случай не е задоволителна. А напитката би трябвало да бъде съпроводена от сладкиши или бонбони, естествено!
7. Яж, а не приказва


Юрий Кюдин/Sputnik

„ Когато хапвам, съм ням и глух! “ – плакати

с такива лозунги към момента могат да бъдат открити в доста съветски столове в детски градини и заводи. Трябва да се храниш в безмълвие, като деликатно дъвчеш храната вярно. Разговорите по време на чаша чай обаче са добре пристигнали.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg