Съвременната компания FSO Syrena в град Кутнйе, няма нищо общо с

...
Съвременната компания FSO Syrena в град
Кутнйе, няма нищо общо с
Коментари Харесай

Марката FSO ще бъде възродена в Полша със собствен електромобил - видео

Съвременната компания FSO Syrena в град Кутнйе, няма нищо общо с държавния завод FSO /фабрика самоходов особових – фабрика за леки коли/ от времето на соца, която се намираше във Варшава. Независимо от това новата компания желае да върне към живот най-известните имена на модели от историята на полската автомобилна индустрия - Syrena, Polonez, Nysa, Mikrus, Warszawa. Така Полша ще има и лична автомобилна индустрия, а освен да създава модели на непознати марки.

Миналата година в страната беше създадена от нулата марката Izera, която ще произвежда електрически коли на достъпни цени, само че с FSO историята е по-сложна и дълга. Заводът FSO във Варшава, който стартира да създава съветския GAZ-M-20 Pobeda по лиценз след Втората световна война, беше изцяло премахнат преди 10 години.

И съвсем незабавно имаше хора, които искаха да възродят имената на моделите, произведени в този цех, по-специално субкомпактът Syrena - дребен седан с две врати. Правата върху името Syrena бяха закупени от полско-канадската компания AK Motor - същата, която ще прави в Канада електрическия седан Maple Majestic с висок просвет. В Полша AK Motor желае да произведе модерно купе под марката Syrena, само че с ретро дизайн, основан на остарялата Sirena - разработката е в ход от 2012 година и към момента не е влезнала в произвеждане.

В същото време през 2012 година група предприемачи от Кутно също желаеха да направят своя лична Sirena и впоследствие сътвориха FSO компанията Syrena w Kutnie S.A. Съдебните разногласия сред тях и AK Motor за името Сирена не престават и до през днешния ден, съобщават полските медии. Компанията от Кутно обаче към този момент натъртва повече на абревиатурата KFSO - нейната емблема е буквата „ К “ в кръг.



Страницата на компанията във Facebook редовно регистрира нови достижения. През 2017 г. KFSO приключи създаването на собствения си стилен хечбек с предно задвижване. Именно той трябваше да се трансформира в новата Сирена, само че заради неизясненост с правата върху тази марка автомобилът получи друго име - Vosco, в чест на Мйечислав Возко,
един от създателите на KFSO.

За Vosco беше планувано да се оборудва със закупения 1,4-литров бензинов атмосферен мотор на GM с мощ 90 к.с. и 5-степенна механична предавателна кутия. През 2018 година, съдейки по информацията на уеб страницата, започна подготовката за произвеждане, но то не потегли, тъй като KFSO осъзна, че е твърде късно да се направи традиционен автомобил с бензинов мотор в Европа и че има незабавна потребност да се премине към електрически транспортни средства.

Електрическата версия на Vosco беше представена предишното лято под формата на прототип, за който полската преса гордо говореше - първата национална лека електрическа кола! Колата има електромотор с мощ 115 кВт /156 к.с. задвижващ предните колела и батерия с капацитет 31,5 кВтч осигуряваща към 200 километра пробег с едно зареждане.

Спортната версия ще е с мощ 175 кВт/243 к.с. През същото лято компанията направи няколко прототипа на електрическия автомобил с потреблението на купето на бензиновия хечбек, за проби. Обявиха още че серийният електрически автомобил ще има напълно друго, по-голямо купес по-модерен дизайн, показан засега само под формата на скици.

Новата версия се назовава Vosco EV2 и ще бъде показана онлайн тази година, като датата на пускане на производството засега не е посочена. Но е известно, че на базата на Vosco EV2 ще бъдат направени още модели с други каросерии, по-специално купе и пикап.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР