Съвместното китайско-японско изявление, подписано от правителствата на двете страни на

...
Съвместното китайско-японско изявление, подписано от правителствата на двете страни на
Коментари Харесай

Китайско-японски отношения за следващите 50 години

Съвместното китайско-японско изказване, подписано от държавните управления на двете страни на 29 септември 1972 година, постави цялостен завършек на следвоенната борба и изолираност сред Пекин и Токио, поставяйки началото на нова историческа глава.

Тъй като тази година означаваме 50-ата годишнина от нормализирането на китайско-японските дипломатически връзки, това е подобаващ мотив да почетем стратегическата визия и политическата храброст на водачите от по-старото потомство, както и твърдата увереност на двата народа да се стремят към мир и развиване.

През последния половин век Китай и Япония откриха тясна връзка и усилиха обмена на доста фронтове. Броят на хората, пътуващи сред двете страни годишно, се усили до 12 милиона преди експлоадирането на пандемията от COVID-19.

Двустранната търговия доближи 371,4 милиарда $ през 2021 година Двете страни също по този начин сътвориха повече от 260 двойки сестрински провинции и градове.

Освен това Китай и Япония се подкрепяха взаимно в сложни времена като земетресението в Уенчуан през 2008 година в Китай и земетресението и цунамито през 2011 година в Япония. В взаимната битка с COVID-19 доста трогателни истории сред нашите два народа осмислиха стиха, че „ макар че живеем в разнообразни земи, една и съща луна и небе ни вършат едно “.

Народите на Китай и Япония извлякоха големи изгоди от забележителното развиване на двустранните връзки макар разликите в идеологията и обществената система. И двете страни знаят добре, че дълготрайният мир, другарство и съдействие са верният избор за тях за превъзмогване на провокациите.

И въпреки всичко двустранните връзки видяха обрати през последните 50 години, което ни припомня, че съдействието е от изгода и за двете страни, до момента в който борбата не служи за нито един.

Следователно Китай и Япония би трябвало да развиват връзките си, приемайки историята като огледало и гледайки напред към бъдещето, в опит да насърчат взаимноизгодното съдействие и мирното развиване, както и да предадат другарството на поколенията.

Стоейки на исторически кръстопът през днешния ден, китайско-японските връзки са изправени пред нови благоприятни условия, както и пред обезсърчаващи провокации. За да отговорят на условията на новата епоха, двете страни би трябвало да работят дружно за задълбочаване на двустранните връзки и превъзмогване на общите провокации.

Първо, единствено посредством учене от историята може да се сътвори по-добро бъдеще. За да създадат това, двете страни би трябвало да се придържат към правилата, изложени в четирите политически документа - Китайско-японското взаимно изказване от 1972 година, Китайско-японския контракт за мир и другарство от 1978 година, Китайско-японската взаимна декларация от 1998 година и взаимно изказване за прогрес на стратегическите и взаимноизгодни връзки по изчерпателен метод от 2008 година

Съответно е значимо да се ползват толкоз значими общи разбирания, защото двете страни са „ сътрудници, а не закани “ една за друга.

Китай и Япония би трябвало да дадат приоритет на координацията пред конкуренцията и вярно да ръководят своите разногласия и разлики и да продължат да предизвикват двустранните връзки по верния път.

Второ, двете страни би трябвало в допълнение да отключат капацитета за съдействие. Китайско-японските търговски връзки служат както като баласт, по този начин и като мотор на цялостните двустранни връзки.

Двете страни би трябвало да покачат икономическото си съдействие на по-високо равнище и да насърчат нови области на напредък. Например, те би трябвало да вкарат стопански политики за създаване на по-отворена и обективна бизнес среда и да предизвикват консолидираното на промишлеността и веригите за доставки в опит да извлекат взаимна изгода.

Трето, китайският и японският народ би трябвало да употребяват отбелязването на 50-ата годишнина, с цел да усилят културните и други форми на продан сред хората, изключително сред младите генерации, тъй че да консолидират основата на публичното мнение за приятелско съседство.

И четвърто, Китай и Япония би трябвало да работят дружно, с цел да поддържат същинския мултилатерализъм, да задълбочат районното съдействие и да се оправят с световните провокации въз основа на техните съответни ползи и общото богатство на Азия.

Преди 50 години водачите на нашите две страни построиха двустранните връзки на взаимно доверие, с задължения, които би трябвало да се съблюдават съответно и през днешния ден.

Що се отнася до главните кардинални въпроси като историята и района на Тайван, Япония би трябвало да съблюдава уговорките си, без да прекрачва или пресича границата, тъй че двустранните връзки да могат да бъдат ориентирани надалеч от съмнения или регресия.

Особено значимо е, че правилото на един Китай би трябвало да бъде изцяло тачен и прецизно спазван, защото е обвързван с политическата основа и главното доверие на двустранните връзки.

На фона на изменящия се интернационален пейзаж, до момента в който Китай и Япония възобновяват споделените си желания за нормализиране на дипломатическите връзки и работят в същата посока, ние несъмнено ще укрепим мира, другарството и съдействието, поставяйки на път постоянни, здрави и непрестанно разрастващи се връзки за идващите 50 години.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР