Съвместните усилия между България и Гърция за завършване на интерконектора

...
Съвместните усилия между България и Гърция за завършване на интерконектора
Коментари Харесай

Официално пуснаха в експлоатация газовата връзка между България и Гърция

" Съвместните старания сред България и Гърция за довеждане докрай на интерконектора се оказаха сполучливи. Интерконекторът има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности на домашно равнище. Ще обезпечи доставките на природен газ за България, което е от изключителна значимост за енергийната сигурност на страната. Съществуването на интерконектора ни прави по-малко уязвими ", съобщи министър председателят Гълъб Донев.

" Европейския съюз поддържа този план през цялото време с политическа и финансова помощ. Отпуснахме 250 млн. евро. Днес стартира нова епоха за България и Източна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия преди да стартира ужасяващата война против Украйна и енергийната против Европа. Този газопровод трансформира променя обстановката за България ", уточни Урсула фон дер Лайен.

" Проектът ще извършва доста значима роля за диверсификация и енергийната сигурност. Знаете, че сегашната обстановка в света демонстрира какъв брой е значимо това. От години азербайджански газ е на пазара, а в този момент към този момент е и в Европа ", напомня азербайджанския президент Алиев.

" Междусистемната газова връзка Гърция-България е доста повече от инфраструктурен план – реализацията й е знак на възходящия капацитет на нашия район, на сполучливото съдействие и съгласуваност, допринасящи за стабилно развиване посредством използване на взаимната тактика на Европейския съюз за по-достъпна и сигурна сила ", съобщи президентът Румен Радев на церемонията по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България - IGB.

В изявлението си президентът Радев уточни, че дълго чаканият интерконектор освен е доказателство за покачвания софтуерен потенциал на България и Гърция, само че планът уверено трансформира и европейската енергийна карта. Връзката дава действителен приток на газ по Южния газов кулоар.

" Пускането в употреба на интерконектора с Гърция е значим миг освен за Югоизточна Европа, само че и за Европа в по-широк проект, тъй като газопроводът ще укрепи сигурността на доставките и силата за всички страни на Балканите и за цяла Европа ", съобщи министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Президентът на Сърбия Александър Вучич предвижда, че до една година ще бъде подготвен и интерконектора сред родината му и България и благодари на ръководителя на Европейска комисия за поддръжката на този план.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски прикани да се засилят механизмите на евроинтеграция на родината му в подтекста на протичащото се на интернационалната сцена.

Премиерът на Румъния Николае Чука прикани за ускорение на енергийната диверсификация в Европа.

Газовата връзка е дълга 140 км, сред Комотини и Стара Загора. По нея се чака да идва доста по-евтино синьо гориво от Азербайджан.

Събитието в София събра ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Румъния Николае Чука. В церемонията участваха министър-председателят Гълъб Донев  и изпълнителните шефове на " Ай Си Джи Би " АД Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР