Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан изрази увереност,

...
Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан изрази увереност,
Коментари Харесай

САЩ се опитват да успокоят Турция за Швеция и Финландия в НАТО

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан изрази убеденост, че " загрижеността на Турция може да бъде позволена ", във връзка с приемането на Финландия и Швеция в НАТО, предава Анадолската организация.

Съливан е безапелационен в позицията си, че потребностите на Анкара ще бъдат задоволени, както и че скандинавските страни " ще имат ефикасен и сполучлив развой на присъединение " към Северноатлантическия алианс.

" Финландия и Швеция работят непосредствено с Турция, с цел да създадат това, само че също по този начин беседваме с турската страна, с цел да се опитаме да помогнем за улеснението (на процеса) ", сподели Съливан пред кореспонденти в Белия дом. " Очаквам тези разлики да бъдат уредени. Очаквам НАТО да приказва с един глас и поддръжка на Финландия и Швеция ".

Часове по-късно след срещата на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън с турския външен министър Мевлют Чавушоглу бе публикувано взаимно изказване, в което се споделя, че Съединени американски щати и Турция са " решени да работят в тясно съдействие, с цел да се оправят с актуалните геополитически провокации ".

В взаимно изказване, издадено след среща сред държавния секретар Антони Блинкън и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, се споделя, че висшите дипломати " имат намерение да задълбочат двустранното съдействие посредством градивен и открит разговор, както е планувано от стратегическия механизъм на Съединени американски щати и Турция ".

" Бяха разисквани способи и съответни стъпки за усилване на съдействието по въпросите на защитата, битката с тероризма, енергийната и продоволствената сигурност, битката с изменението на климата и усилването на комерсиалните връзки, като в същото време бе реализирано съглашение за интензифициране на консултациите по редица районни въпроси ", се споделя в известието. " Двете страни също по този начин потвърдиха поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна против неприемливата съветска експанзия. В тази рамка Съединените щати и Турция потвърдиха поддръжката си за намиране на решение за преустановяване на войната. "

Чавушоглу сподели по-рано, че договарянията със Съединени американски щати по отношение на продажбата на самолети F-16 на Анкара напредват позитивно.

Висшият турски посланик се базира на писмо на Държавния департамент до Конгреса на Съединени американски щати, в което се споделя, че доставката на самолетите " е значима освен за Турция, само че и за Съединени американски щати ".

" Мога да кажа, че нашите договаряния и срещите вървят позитивно и Конгресът също би трябвало да работи върху това ", сподели Чавушоглу пред кореспонденти.

Турското държавно управление изиска да закупи от Съединени американски щати изтребители F-16 и комплекти за рационализация през октомври 2021 година Сделката за 6 милиарда $ ще включва продажбата на 40 новопостроени бойни самолета F-16V и комплекти за рационализация за 80 модела F-16 C/D, които турските военновъздушни сили имат в инвентара си.

Коментирайки кандидатурите на Финландия и Швеция за участие в НАТО, Чавушоглу сподели, че опасенията за сигурността на Турция би трябвало да бъдат задоволени.

Финландия и Швеция се устремиха към участие в НАТО след продължаващата война на Русия против Украйна. За да се причисли всеки нов член към НАТО, той би трябвало да бъде утвърден от всички останали членове.

Турция, дълготраен член на НАТО, изрази възражения против кандидатурите на Финландия и Швеция за участие, като подлага на критика страните, че толерират и даже поддържат кюрдски групировки, в това число Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), считана от Турция и доста други страни за терористична организация.

През последните пет години и Швеция, и Финландия отхвърлят да удовлетворят настояванията на Анкара за изгонване на десетки лица, в това число членове на ПКК и симпатизанти на турския просветител Фетулах Гюлен, който живее в Съединени американски щати и който Турция упреква, че стои зад опита за прелом през 2016 година.

Висши представители на Швеция и Финландия ще посетят Турция през идващите дни, с цел да проведат публични диалози в Анкара в опит да разрешат тези проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР