Съветникът на бившия премиер Кирил Петков по външно-политическите въпроси Весела

...
Съветникът на бившия премиер Кирил Петков по външно-политическите въпроси Весела
Коментари Харесай

Скандал! Весела Чернева издавала на македонците позицията ни докато е работила за Кирил Петков

Съветникът на някогашния министър председател Кирил Петков по външно-политическите въпроси Весела Чернева е издавала на Скопие българската позиция по присъединението на районен съд Македония към Европейски Съюз.

Този абсурден факт стана явен в Народното събрание през днешния ден от изслушването  на шефа на ДАНС Пламен Тончев, който разкри, че се води досъдебно произвеждане за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за повдигането на ветото от София над Скопие за присъединение към Европейски Съюз. 

Чернева като външнополитически консултант на Петков водеше отявлена антибългарска политика по тематиката Македония. Известна е с обществената си позиция, че България би трябвало да вдигне ветото във връзка с РСМ.

" По линия на контраразузнаването е открито, че съветник към премиера към оня миг е съгласувал позициите на Министерство на външните работи с жител на Северна Македония ", обяви шефът на ДАНС, като засяга Весела Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска (днес зам.-министър на  защитата.) твърдеше, че е де факто титулярът във ведомството.

Става въпрос за пращането на извадка от конфиденциален документ в интернет уебсайт. Достъп до този документ са имали двама души отвън състава на Агенцията ", разкри още Тончев. 

Епицентър. бг. припомня абсурда:

На 15.06.2022 година по време на чуване в Народното събрание по тематиката за присъединението на РСМ към ЕС министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска заяви:„ На 5 април Весела Чернева, консултант на Кирил Петков, изпрати нова рамкова позиция, която по-скоро трансформира националната позиция и изключва контракта за другарство и добросъседство с районен съд Македония от 2017 година “.

На 24 май Чернева праща имейл до Министерството на външните работи, като тексът планува правата на българите, включването им в Конституцията на РСМ и осъществяването на Договора за доросъседство да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат включени в необвързващи изказвания на френското председателство, които неразбираемо по какъв начин вменяват на Европейска комисия ангажимент да следи положението на българскота малцинство, съобщи още  министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Още когато поех поста министър на външните работи по време на първата ми среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония, първото ми изречение към него беше: " Г-н министър, комуникирайте единствено с мен ". За страдание, това не се случи, описа Генчовска.

„ Представителите на Северна Македония продължиха да търсят контакт у нас отвън външно министерство за реализиране на пробив главно основното българско искане – механизъм за следене на осъществяването на контракта от 2017 година, както и във връзка с референцията за македонския език. На 10 януари, в отчета си за съвещанието на КСНС, външно министерство сигнализира, че в границите на процеса РСМ ще продължи да следва няколко съществени линии на държание - ще продължи да разчита най-вече на външния напън, ще показва конструктивност и ще насочва голям брой обещания. Ще търси неофициални отстъпки и основава прецеденти, ще се стреми да разделя институциите в България по тематиката Северна Македония, като търси метод да се ангажира единствено с обособени български представители, за да изолира от процеса българските институции с експертиза по тематиката. И по този начин да отслабва българската позиция, а при опция да реализира пробив в нея ", добави Генчовска.

 

На 02.08.2022г,  визирайки двойнствената политика в кабинета " Петков " във връзка с Скопие, Генчовска признава в изявление за " 24 часа ":  " Много постоянно бяхме сюрпризирани, че чувахме от Скопие неща, които ние към този момент бяхме създали. Бяхме уведомили за тях Министерски съвет, следвайки институционалния метод. Но след това виждахме тези наши оферти, само че към този момент обърнати по различен метод, което беше много притеснително. А от време на време сътрудниците от Скопие към този момент знаеха какво ние ще им представим ".

Това е национално изменничество, съобщи през днешния ден от трибуната водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов във връзка разкритието на шефа на ДАНС.

" Говорим за класическа държавна измяна. Политическа партия би трябвало да ги е позор да влязат в залата. Всички предатели преди Политическа партия най-малко са правели това криейки се, гледайки хората да не ги схванат. Продължаваме измяната даже не се крият ", атакуваха от " Възраждане ".

В Наказателен кодекс Раздел II.
Предателство и шпионство, четем

Чл. 103. Който, изпълнявайки държавна работа или предписание пред непознато държавно управление или интернационална организация съзнателно ги води във щета на републиката, се санкционира с отнемане от независимост от 10 до петнадесет години, както и с отнемане от права по член 37, алинея 1, т. 6 и 9. (лишаване от право да заема държавна служба и отнемане от ордени и медали)

Чл. 104. (1) Който издаде или събира за да издаде на непозната страна или на непозната организация информация, представляваща държавна загадка, се санкционира за шпионство с отнемане от независимост от 10 до двадесет години, с пожизнен затвор или с пожизнен затвор без подмяна.
(2) Ако деецът непринудено разкрие пред органите на властта осъщественото закононарушение, санкционира се при смекчаващи условия.
(3) Информацията, представляваща държавна загадка, се дефинира със закон.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР