Съветът за сигурност на ООН заседава по въпроса за организираните

...
Съветът за сигурност на ООН заседава по въпроса за организираните
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН обсъжда референдумите в Украйна

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава по въпроса за проведените от Русия референдуми в окупираните украински територии.

Представителят на Съединените щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд  разгласи, че ще показа резолюция, която осъжда допитванията. В документа се отравя апел към страните членки да не признават възможното ново положение на Украйна и да задължат Москва да изтегли войските си от украинска територия, показва високопоставени американски чиновник.

Русия има правото да наложи несъгласие на резолюцията, само че Линда Томас-Грийнфийлд предизвести, че Вашингтон ще се обърне към Общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да изпрати посланието на Москва.

Руският непрекъснат представител Василий Небензя разяснява, че жителите на четирите области, където имаше допитвания, са се отказали от Киев. Той предизвести, че процесът ще продължи, в случай че украинската страна не осъзнае грешките си.

В изказване пред съвета украинският президент Володимир Зеленски сподели, че опитът за анексиране на украински територии от страна на Русия значи, че диалози с Владимир Путин не може да бъдат водени. Във видеообръщението си Зеленски съобщи, че с изключение на всичко друго съветската страна принуждава мъжете в тези територии да вземат участие в оповестената частична готовност в съветската войска. Президентът акцентира, че няма по какъв начин Москва да остане член на Съвета за сигурност с право на несъгласие. Той изиска съветската страна да бъде изключена от всички интернационалните организации, защото съгласно него единствено с цялостна изолираност Москва може да бъде спряна. 

Китайският представител в Организация на обединените нации Чжан Цзюн обаче съобщи, че изолацията и глобите ще доведат само до задънена улица.

Според съветски медии при обработени 100 % от бюлетините в Запорожка област " за " превръщането й в част от Русия са се оповестили над 93 от хората. В Херсонска област този % е повече от 87 на 100. В Донецка област изборната администрация заяви, че над 99 % от гласоподавателите са се произнесли за включването й в състава на Руската федерация, а в Луганска област за сходна стъпка са дали своят вот 98 на 100 от тях.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР