Съветът за сигурност на ООН ще гласува в понеделник руско-китайска

...
Съветът за сигурност на ООН ще гласува в понеделник руско-китайска
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюцията за Северен поток

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава в понеделник руско-китайска проекторезолюция за интернационално следствие на саботажа на тръбопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ".

Очаква се гласуването да се организира след 21:00 часа българско време.

Текстът предлага генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да сътвори интернационална самостоятелна комисия  за следствие на всички аспекти на акта на бойкот на газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ". Настоява се за определяне на причинителите, поръчителите, уредниците на саботажа и техните съучастници.

Гутериш би трябвало да избере експерти за комисията  в границите на 30 дни.

Документът също по този начин приканва страните, които организират национални следствия на детонации на тръбопроводи, да сътрудничат напълно на комисията и да споделят информация с нея. 
 Датските военни вадят обект край газопровода „ Северен поток 2 “
Датските военни вадят обект край газопровода „ Северен поток 2 “

Изпратена е покана и до оператора

Русия приготви първата версия на резолюцията за " Северен поток " в края на февруари, само че не я подложи незабавно на гласоподаване, а
Всичко за Вашата сватба
предложения страните от Съвета
за сигурност да обсъдят документа. Оттогава са извършени три кръга съвещания.

Припомняме, че на 24 март датската организация по енергетика предложения оператора на газопровода " Северен поток 2 " да взе участие в изваждането на открит наоколо обект. 

Операцията ще се организира предвид на по-нататъшното изясняване на естеството на обекта. Съответните органи ще дават спомагателна информация, когато това е допустимо.

Три теча в " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " бяха открити в границите на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на " Северен поток 2 " покрай датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две приключвания на Северен поток. Датската енергийна организация заяви, че огромно количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози оповестиха, че са записали две детонации по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова защита откри и четвърти теч по оборудванията.

Съединените щати и НАТО нарекоха офанзивите против газопроводите от септември 2022 година " акт на бойкот ". От своя страна Москва упрекна Запада и прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да организира без значение следствие. Нито една от
Всичко за Вашата сватба
страните не е предоставила доказателства за изказванията си.
 Централно разузнавателно управление на САЩ и немското разузнаване подготвили различна версия за взривяването на
Централно разузнавателно управление на САЩ и немското разузнаване подготвили различна версия за взривяването на " Северен поток "

Нови изказвания на американския проверяващ публицист Сиймур Хърш

Както Швеция, по този начин и Дания, които организираха следствие, заключиха, че четирите теча на " Северен поток " 1 и 2 са породени от детонации. Те обаче не прецизираха кой може да е виновен за повредата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg