Съветът за сигурност на ООН ще гласува в понеделник руско-китайска

...
Съветът за сигурност на ООН ще гласува в понеделник руско-китайска
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюцията за Северен поток

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава в понеделник руско-китайска проекторезолюция за интернационално следствие на саботажа на тръбопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ".

Очаква се гласуването да се организира след 21:00 часа българско време.

Текстът предлага генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да сътвори интернационална самостоятелна комисия  за следствие на всички аспекти на акта на бойкот на газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ". Настоява се за определяне на причинителите, поръчителите, уредниците на саботажа и техните съучастници.

Гутериш би трябвало да избере експерти за комисията  в границите на 30 дни.

Документът също по този начин приканва страните, които организират национални следствия на детонации на тръбопроводи, да сътрудничат напълно на комисията и да споделят информация с нея. 
 Датските военни вадят обект край газопровода „ Северен поток 2 “
Датските военни вадят обект край газопровода „ Северен поток 2 “

Изпратена е покана и до оператора

Русия приготви първата версия на резолюцията за " Северен поток " в края на февруари, само че не я подложи незабавно на гласоподаване, а предложения страните от Съвета за сигурност да обсъдят документа. Оттогава са извършени три кръга съвещания.

Припомняме, че на 24 март датската организация по енергетика предложения оператора на газопровода " Северен поток 2 " да взе участие в изваждането на открит наоколо обект. 

Операцията ще се организира предвид на по-нататъшното изясняване на естеството на обекта. Съответните органи ще дават спомагателна информация, когато това е допустимо.

Три теча в " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " бяха открити в границите на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на " Северен поток 2 " покрай датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две приключвания на Северен поток. Датската енергийна организация заяви, че огромно количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози оповестиха, че са записали две детонации по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова защита откри и четвърти теч по оборудванията.

Съединените щати и НАТО нарекоха офанзивите против газопроводите от септември 2022 година " акт на бойкот ". От своя страна Москва упрекна Запада и прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да организира без значение следствие. Нито една от страните не е предоставила доказателства за изказванията си.
 Централно разузнавателно управление на САЩ и немското разузнаване подготвили различна версия за взривяването на
Централно разузнавателно управление на САЩ и немското разузнаване подготвили различна версия за взривяването на " Северен поток "

Нови изказвания на американския проверяващ публицист Сиймур Хърш

Както Швеция, по този начин и Дания, които организираха следствие, заключиха, че четирите теча на " Северен поток " 1 и 2 са породени от детонации. Те обаче не прецизираха кой може да е виновен за повредата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР