Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно тази вечер,

...
Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно тази вечер,
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради косовската армия

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира изключително довечера, с цел да разиска решението на косовския парламент за трансформиране на паравоенните елементи в войска. Страните непрекъснати членки се събират по искане на Сърбия и Русия. На съвещанието ще участват сръбският и косовският президент. Темата за косовската войска се разисква и в Брюксел - на среща сред премиера на Косово Рамуш Хардинай и висшия представител на Европейски Съюз за външна политика Федерика Могерини.

 © Българска телеграфна агенция
Нарушена ли е резолюция 1244 на Организация на обединените нации от 1999 година с образуване на косовска войска? Казус, който ще бъде разискван на изключителното заседание на Съвета за сигурност на интернационалната организация. Според резолюцията НАТО-вските елементи Кейфор са единствените въоръжени елементи в Косово.

Никой не би трябвало да се плаши от косовската войска, прикани косовският президент преди да отпътува за събранието на Съвета за сигурност.
Хашим Тачи, президент на Косово: Истината би трябвало да се каже - трансформацията на силите за сигурност в Косово не е мотив за боязън, а за празнуване.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш към този момент изрази безпокойствие от основаването на косовска войска. Русия е изрично срещу. Съединени американски щати и Турция поддържат образуването й. Още през октомври Вашингтон изиска Организация на обединените нации да приготви тактика за преустановяване задачата на НАТО в Косово.
Александър Вучич, президент на Сърбия: Армията на Косово беше образувана против ползите на сръбския народ. Тя не съставлява опасност за нашата войска, само че може да заплаши нашите хора в Косово и Метохия.
В сряда Вучич и Тачи ще бъдат в Брюксел за диалози с висшия представител на Европейския съюз за външна политика. На срещата ще участват и президентът на Черна гора и министър председателите на Албания, Босна и Херцетовина и Македония. По стратегия водачите ще разискват районното съдействие. Очаква се обаче, главната тематика да бъде образуването на косовската войска.
 Вучич изиска привикване на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации поради основаването на косовска войска Вучич изиска привикване на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации поради основаването на косовска войска
Сръбският президент изиска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да бъде призован изключително по отношение на решението на Косово да сътвори своя войска.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР