Съветът за сигурност на ООН препоръча днес на Общото събрание

...
Съветът за сигурност на ООН препоръча днес на Общото събрание
Коментари Харесай

Отличник! Препоръчаха Антониу Гутериш за втори пореден мандат в ООН

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации предложи през днешния ден на Общото заседание на международната организация да избере Антониу Гутериш за неин общоприет секретар за втори следващ мандат, предадоха международните организации.

Новината заяви Свен Юргенсон, непрекъснатият представител в Организация на обединените нации на Естония - страната ротационен ръководител на Съвета за сигурност този месец. Общото заседание, което включва 193-те страни членки на организацията, евентуално ще се съобрази с рекомендацията на Съвета за сигурност, когато вземе своето решение на 18 юни, предвижда Юргенсон.

Гутериш, който е общоприет секретар на Организация на обединените нации от 1 януари 2017 година, е единственият претендент. Вероятният му втори петгодишен мандат като общоприет секретар на Организация на обединените нации ще стартира на 1 януари 2022 година и ще изтече в края на 2026 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съветът за сигурност разиска през днешния ден въпроса на малко съвещание при закрити врата - основния стадий от процедурата. Кандидатурата на 72-годишния Гутериш, някогашен португалски министър председател, получи поддръжката на всички 15 страни членки на съвета.

По време на втория си мандат генералният секретар на Организация на обединените нации, последовател на подмолната дипломация, ще би трябвало да се посвети на решаването на спорове - от Сирия и Йемен през етиопския щат Тигре, Либия и Мали до Кипър. През първите си пет години на поста той не реализира кой знае какво в тази област, отбелязва Франс прес.

Първият мандат на Гутериш въпреки всичко бе отдаден на ограничението на евентуално фрапантните последствия от едностранния метод на към този момент някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Сега генералният секретар на Организация на обединените нации ще би трябвало да има " военен проект за всички горещи рецесии ", разяснява поискал анонимност посланик, представен от Франс прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР