Съветът за разследване на финансови престъпления в Анкара (MASAK) заяви,

...
Съветът за разследване на финансови престъпления в Анкара (MASAK) заяви,
Коментари Харесай

Турция пресича прането на пари в TikTok

Съветът за следствие на финансови закононарушения в Анкара (MASAK) съобщи, че към $82 милиона (1,5 милиарда TL) са били преведени на консуматори на TikTok в Турция от януари 2021 година Той сподели, че парите са получени от стеснен брой консуматори, до момента в който някои сметки са били употребявани за пране на пари и финансиране на тероризма.

TikTok е извънредно известен в Турция, с към 29 милиона консуматори, само че сходно на други обществени медийни платформи, може да се употребява и за огромни измами. Услугата за видео хостинг в къса форма се изследва от MASAK сега по обвинявания в пране на пари. Първоначалните констатации демонстрират, че някои консуматори на TikTok, предаващи онлайн, са получили „ дарения “ от други и даже са основали подправени сметки за дарения към първичните си сметки, в опит да съберат повече хора предоставящи дарения в истинския акаунт.

Друга констатация е възходящите съмнения по отношение на сметки с дребен брой почитатели, които въпреки всичко съумяват да съберат голямо количество дарения, макар че тяхното предаване онлайн не включва нищо друго с изключение на черен екран или неподвижна фотография. MASAK споделя, че се подозира, че са „ дарени “ посредством откраднати кредитни карти и по този метод употребявани за пране на пари. Проучването откри също, че сметки, индиректно или директно свързани с терористичната формация Ислямска страна (Даеш), са събрали огромни суми дарения. MASAK споделя, че хората, свързани с терористични групи, употребяват платформата за събиране на средства, като в същото време заобикалят контрола и улесняват паричните преводи.

Подобен случай, включващ Twitch, влезе в заглавията по-рано през годината. През март управляващите задържаха 18 обвинени след скорошна интервенция по обвинявания в машинация посредством Twitch. Те са упрекнати в съдействие с консуматори на Twitch с огромен брой почитатели, с цел да ги поддържат с пари в брой посредством откраднати кредитни и дебитни карти. Twitch приема единствено „ битове “, виртуална валута, с цел да могат потребителите да поддържат финансово стриймъри. Съобщава се, че обвинените са раздавали битове, като са плащали посредством откраднати карти и са получавали пари в подмяна от стримери.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР