Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на

...
Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на
Коментари Харесай

СЕМ ще гласува нов генерален директор на БНР през втората половина на юни

Съветът за електронни медии разгласи тази седмица, че изборът на нов общоприет шеф на Българското национално радио ще стартира в средата на май, а тази тематика би трябвало да има гласност, съобщи в ефира на БНР ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова.

„ Предложението ми процедурата да стартира в средата на май бе направено по няколко аргументи. На първо място следва избор за ръководител на Съвет за електронни медии, който ще бъде на 9 май и считам, че Съветът би трябвало да влезе в избора за общоприет шеф, което е едно от най-важните пълномощия на регулатора, с определен ръководител, който да може да си управлява процедурата “, сподели Владимирова в предаването в „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “.

„ На второ място предстоят евроизборите и процедура за избор на общоприет шеф дружно с тях дава напълно различен подтекст на самия избор, на процедурата и на претендентите. Не на последно място от 25 април до 7 май почти има две седмици, в които има три работни дни “, аргументира се ръководителят на Съвет за електронни медии.

Колегите от Съвета ме поддържаха за периода за начало на състезанието и се обединихме към тази дата, което дава опция на евентуалните претенденти още в края на март да знаят, че на 15 или 16 май ще започва състезанието, означи Владимирова.

Тя добави, че месец, месец и една седмица по-късно, процедурата би трябвало да бъде завършена, според и от броя на претендентите, които ще се явят. Тази процедура ще е същата, по която бе определен и общоприет шеф на Българската национална телевизия.

„ Различното в нея е, че членовете на Съвет за електронни медии обществено и стимулирано вземат своите решения на всеки стадий от процедурата. Първоначалният стадий е допустимост на претендентите до чуване след инспекцията на претенденти, дали дават отговор на условията на закона да бъдат претенденти за генерални шефове. След това има по закон една седмица период за попълване на дефекти в документите на претендентите, в случай че това е допустимо, след което членовете на Съвет за електронни медии имат опция да гласоподават. Съответно претендентите, които са събрали болшинството от гласовете - три или повече, отиват на обществените чувания “, изясни Владимирова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР