Съветът при президента на Руската федерация за развитие на гражданското

...
Съветът при президента на Руската федерация за развитие на гражданското
Коментари Харесай

Съвет при президента Путин обвини прокуратурата в репресии срещу протестиращи

Съветът при президента на Руската федерация за развиване на гражданското общество и правата на индивида (СПЧ) апелира задържането от московската прокуратура на стотици протестиращи на 27 юли в Москва. Съветът счита че държавното обвиняване е надвишило правата си и е носи най-малко административна отговорност за решенията си, оповестява ТАСС.
„ Защитниците на правата на индивида имат съображение да считат, че законът за административните нарушавания е прибавен погрешно по отношение на арестуваните по време на митинга на 27 юли “. Според закона „ За срещи, манифестации, демонстрации, маршове и митинги “ на участниците в обществени събития се не разрешава да крият лицата си, да носят оръжие и муниции и да са в нетрезво положение. А на 27 юли такива не е имало.

Има и нещо доста смущаващо. Прокуратурата и полицията настояват, че на улицата е имало не повече от 3 000 недоволни. В същото време са задържани към 1400 души. Това значи, че половината стачкуващи са в ареста. Това е неуместно. В същото време ранените са над 80, на които се е наложило да бъде оказана здравна помощ.

Няма нито едно доказателство, че „ огромен брой участници в нерегламентирания всеобщ протест по централните улици на Москва на 27 юли 2019 година бяха пияни или със скрити лица, а в доста от тях се откриха неразрешени предмети “, както твърди обвиняването и Министерство на вътрешните работи. Фактите са напълно други: при разпръскването на демонстрацията е употребена безпричинно мощ, палки и други средства. Сам за два дни против жители са заведени 1043 каузи за административни нарушавания. // още са в ареста. Обвинените ги заплашват присъди до 15 години затвор, съгласно прокуратурата, което е безусловно недопустимо и незаслужено, считат от СПЧ.

За съпоставяне единствено трима чиновници на реда от началото на годината до момента се ревизират за превишаване на правата при разпространяване на демонстрации.

Припомня се, е поради присъединяване в митинги на 6 май 2012 година са наказани над 30 души на 2 до 4 и половина години затвор.

Кметът на Москва Сергей Собянин назова тези опозиционни манифестации " авансово планувани и добре готови протести ". Възползвайки се от неговите думи, прокуратурата повдигна обвинявания по член, кото планува до 15 години затвор на девет от задържаните.

Според обвиняването „ протестиращите са принудили полицията да употребява мощ “.

Припомняме, че единственото искане на протестиращите е да се проведат почтени и свободни локални избори и за присъединяване да се позволен представители на опозицията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР