Съветът по сигурността към Министерския съвет се събра на заседание

...
Съветът по сигурността към Министерския съвет се събра на заседание
Коментари Харесай

Започна заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет

Съветът по сигурността към Министерския съвет се събра на съвещание в късния следобяд през днешния ден. На съвещанието участниците разискват напрежението към Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

По-рано през днешния ден министър-председателят увери, че няма непосредствена заплаха от война. Кирил Петков уточни, че идното изпращане на изтребители от Нидерландия и Испания у нас е планувано от дълго време.

А военният министър Стефан Янев сподели пред парламентарната комисия по защита, че подсилването на военното наличие в Черноморието НАТО показва единството си.

Съветът по сигурността е на директно послушание на министър-председателя.

Очаква се на съвещанието ръководителите на специфичните служби да рапортуват за обстановката подбудена от възходящото напрежение сред НАТО и Русия. Задачата е да се проучва положението на системата за отбрана на националната сигурност.

В няколко свои по-раншни коментара по тематиката министър председателят Кирил Петков разгласи, че България упорства за понижаване степента на напрежение. 

„ Конструктивното и партньорско отношение, несъмнено, всички наши натовски сътрудници, с цел да имаме координирана тактика дружно, само че по едно и също време с това в действителност акцентираме на всички вероятни дипломатически средства да бъдат приоритет, тъй като това е най-хубавият и най-работещият метод да се излезе от сегашната обстановка “, съобщи министър председателят предходната събота.

Тогава министърът на защитата Стефан Янев удостовери, че военни изтребители от Испания и от Нидерландия, четвърто и пето потомство, с каквито страната ни не разполага, ще се включат в защитата на въздушното ни пространство по линия на ротацията. Стефан Янев съобщи:

„ Подготовката на военно наличие, подготовката на в допълнение увеличаване на това военно наличие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при нужда и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили “.

Освен на днешния Съвет по сигурността тематиката за  напрежението към Украйна и желанията на съдружниците от НАТО да укрепят източния фланг на Алианса ще се разиска и на държавно съвещание на следващия ден. Също за на следващия ден е свикано и изключително съвещание на Народното събрание. На него ще бъдат изслушани министър-председателя, министрите на външните и на вътрешните работи и ръководителите на специфичните служби. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР