Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) официално е приел

...
Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) официално е приел
Коментари Харесай

Трети сме по финансова стабилност в Европа, ОИСР с препоръки да станем член

Съветът на Организацията за икономическо съдействие (ОИСР) публично е приел настояването на България да бъде приета за страна, прилагаща насоките за държавните предприятия.

Това стана ясно по време на представянето на отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за корпоративно ръководство на държавните предприятия в България в Министерски съвет.

Лъчезар Борисов , зам.-министър на стопанската система, откри сесията, като уточни, че посредством законодателството България към този момент е направила първите стъпки.

" България е давана за образец като кандидат-членка в IREM - 2 и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", сподели зам.-министърът.

" Доказахме, че можем да бъдем водач по линия на макроикономически напредък, планува се той да стане 3.1%. България се оказа фактор по кредитен рейтинг, както и водач по индикатор държавен дълг, отвеян към Брутният вътрешен продукт, което ни отрежда трето място по финансова непоклатимост в Европа ", сподели Лъчезар Борисов.

По думите му след години би трябвало да станем номер 1.

Зам.-министърът на финансите уточни, че през днешния ден сутринта е имало среща с специалистите и те са били сюрпризирани по какъв начин може да се свърши такава работа за 9 месеца . Експертите от Европейска комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и раз са оценили добре даже решението на Министерски съвет от сутринта за основаване на държавен ВиК холдинг.

Ханс Кристенсън , представител на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, който е в България, изясни, че е свършена доста работа и благодари на трите министерства - на финансите, стопанската система и районното развиване и благоустройството.

Той уточни, че се насочат рекомендации и препоръки към България, с цел да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са ориентирани към модела за ръководство на държавните предприятия
Прозрачност и обявяване, като няма обвързване държавните предприятия да следват модела на частни сдружения Разделения на пълномощията на властта. Правителството би трябвало да дава отговор за мониторинг за държавните предприятия за тяхната облага и показване, само че това кара Организацията за икономическо сътрудничество и раз да насърчи основаването на централизирано звено за съгласуваност и това е хоризонтално разделяне сред функционалностите на надзор и благосъстоятелност.
Проектът има два стълба - оценка на бранша на държавните предприятия и поддръжка при създаването на правната промяна.

България би трябвало да подсигурява, че новият учредителен орган е самостоятелен, управлението да се избере посредством конкурс и да разполага с финансите за осъществяване на своите функционалности, които включват обществено отчитане.

Координационното звено би трябвало да обезпечава своя принос при практикуване на държавното присъединяване в държавните предприятия.

Работна група към Министерство на финансите си слага цели да бъде създадена политика.

" В частност за извършване на ограниченията ще дава отговор Агенция за обществените предприятия и надзор . В период от 12 месеца тя би трябвало да предложи метод за видоизменение на държавните предприятия - дали да станат търговски сдружения или да се трансфорат в администрация ", сподели шефката й Петя Александрова .

Предстои да се направи отчет, който ще съдържа информация за държавния портфейл, за осъществяване на политиката на страната към предприятията, финансовата им непоклатимост и тяхна оценка по отношение на корпоративните стандарти, хонорари и осъществявани промени в управлението на предприятията.

" Публичност, бистрота и съгласуваност - това са главните ни цели към предприятията ", сподели от своя страна зам.-министърът на финансите Лъчезар Борисов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР