Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд препоръча отпадане

...
Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд препоръча отпадане
Коментари Харесай

Увеличават се шансовете на Кристалина Георгиева да оглави МВФ

Съветът на изпълнителните шефове на Международния валутен фонд предложи отпадане на възрастовата граница за ръководещия шеф на Фонда. Това изказване открива пътя пред Кристалина Георгиева, която е претендент на Европейския съюз, да оглави МВФ.

24-членният Изпълнителен съвет на Международния валутен фонд предложи да отпадне възрастовата граница за поста ръководещ шеф. Промяната би трябвало да бъде одобрена с нормално болшинство от Управителния съвет на Фонда, в който са включени всичките 189 страни членки на организацията.

Според в този момент настоящите правила претендентът за нов началник на МВФ би трябвало да е под 65-годишна възраст и да ръководи най-късно до 70-тата си година. Промяната на тези правила следва да бъде гласувана до 4 септември.

Отпадането на възрастовото ограничаване, ще открие пътя пред Кристалина Георгиева да стане Управляващ шеф на Международния валутен фонд. След сложни договаряния и безапелационната поддръжка на Франция и южните страни членки, тя беше определена за претендент на Европейския съюз за поста. В момента спънка е възрастта ѝ, тъй като Георгиева навърши 66 години преди седмица.

От януари 2017 година Кристалина Георгиева е основен изпълнителен шеф на Световната банка. След като беше номинирана като претендент за длъжността ръководещ шеф на Международния валутен фонд, тя е в административен отпуск за интервала на изборния развой.

По традиция Фондът се ръководи от европеец, а сполучливата кариера и интернационалния опит на българката ѝ дават огромно преимущество. Съединените щати обаче намекнаха, че също могат да излязат със своя кандидатура.

До 6 септември ще станат ясни имената и на другите номинирани за поста, а новият шеф на МВФ ще бъде определен на 4 октомври.

 МВФ предложи отпадането на възрастовите ограничавания МВФ предложи отпадането на възрастовите ограничавания
Съветът на изпълнителните шефове на Международния валутен фонд предложи отпадане на възрастовата граница за ръководещия шеф на Фонда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР