Съветът на Европейския съюз одобри помощ на стойност 10 млн.

...
Съветът на Европейския съюз одобри помощ на стойност 10 млн.
Коментари Харесай

ЕС отпуска 10 млн. евро за армията на Босна и Херцеговина

Съветът на Европейския съюз утвърди помощ на стойност 10 млн. евро в интерес на въоръжените сили на Босна и Херцеговина, съобщи радио Свободна Европа.

Средствата са употребявани от по този начин наречения Европейски инструмент за мир, откакто министърът на външните работи на Босна и Херцеговина изиска тази помощ през юни тази година.

" Това решение е част от работата на Европейски Съюз за усилване на уговорката в региона на сигурността с сътрудниците му от Западните Балкани ", се показва в оповестеното известие. Допълва се, че тази мярка ще укрепи потенциала на въоръжените сили на Босна и Херцеговина посредством възстановяване и модернизиране на оборудването на тяхната бригада за тактическа поддръжка.

Според оповестеното решение, посредством даването на уместно съоръжение мярката ще помогне на въоръжените сили да допринесат за военните задачи и интервенции на Европейски Съюз, които попадат в обсега на общата политика за сигурност и защита.

" Освен това тя ще даде опция за бързо и дълготрайно разрастване на батальони, избрани от НАТО, като част от задача или интервенция на Европейски Съюз или във формати като Организация на обединените нации, НАТО, ОССЕ, и в последна сметка ще способства за отбраната на цивилното население ", се показва в решението.

Европейският инструмент за мир е извънбюджетен инструмент, който покачва способността на Европейски Съюз да работи като снабдител на сигурност в международен мащаб. Този инструмент беше основан през март 2021 година за опазване на мира, попречване на спорове и подсилване на интернационалната сигурност. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР