Саудитските оперативни работници, които убиха и разчлениха опозиционния журналист ,

Саудитските оперативни работници, които убиха и разчлениха опозиционния журналист , ...

Убийците на Хашоги били обучени в САЩ

Саудитските оперативни работници, които убиха и разчлениха опозиционния журналист , са преминали военно обучение в Съединените щати, съобщи в. „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на свои източници.

Обучените членове на тайна ядка, лоялни на принц , са преминали обучение по договор, подписан от Държавния департамент на САЩ през 2017 г. Те са били обучавани от базираната в Арканзас компания Tier 1, собственост на частната фирма Cerberus Capital Management.

Заплахи за смърт срещу докладчик на ООН заради уличаване на Салман в убийството на Кашоги Заплахи за смърт срещу докладчик на ООН заради уличаване на Салман в убийството на Кашоги
Експерт по правата на ООН е получила смъртни заплахи от саудитските власти по време на публичното й разследване на убийството на Хашоги...

Американската компания заяви, че курсът, който саудитците са преминали, е посветен на отбраната и е предназначен да защити лидерите на .

Вестникът няма информация, с която да потвърди, че американските служители, сключили договора, са знаели, че оперативните лица са били ангажирани с отвличания и изтезания по заповед на принца.

Джамал Хашоги, известен критик на саудитските власти, беше убит на 2 октомври 2018 г. в сградата на саудитското консулство в Истанбул, където дойде за нови документи.

Отначало властите на Саудитска Арабия отрекоха смъртта на журналиста, но по-късно Рияд трябваше да признае, че убийството на Хашоги е умишлено. В края на 2019 г. в Саудитска Арабия бяха осъдени на смърт петима души във връзка с убийството.

Източник: actualno.com