Саудитски гражданин бе задържан в Париж по подозрения за убийството

...
Саудитски гражданин бе задържан в Париж по подозрения за убийството
Коментари Харесай

Саудитски гражданин е задържан за убийството на Хашоги. Рияд иска освобождаване

Саудитски жител бе арестуван в Париж по съмнения за убийството на журналиста Джамал Хашоги, а саудитските управляващи оповестиха, че той „ няма нищо общо “ с случая.

33-годишнен мъж е арестуван на летище „ Шарл дьо Гол “ преди полет в 9:30 ч. локално време през вчерашния ден. Според представител на националната полиция на Франция той е пътувал с достоверен паспорт и е в ареста.

Снощи посолството на Саудитска Арабия във Франция разгласява изказване, в което се споделя, че известията в медиите по случая са „ погрешни “ и „ лицето, което е задържано, няма нищо общо с въпросния случай “. Оттам чакат „ неотложно освобождение “ на задържания и допълниха, че „ саудитската правосъдна система е издала присъди против всички, които са взели участие в отвратителното ликвидиране на Джамал Хашоги “ и те излежават присъдите си.

Журналистът и колумнист на „ Вашингтон Пост “ подлага на критика политиката на Саудитска Арабия и принц Мохамед бин Салман. Той беше погубен на 2 октомври 2018 година в саудитското консулство в Истанбул.

Радио RTL заяви, че арестуваният е Кхалед Ал-Отайби. Той е един от 16-те лица, на които Съединени американски щати постановиха ограничаване през април 2019 година за „ ролята им в убийството на Джамал Хашоги “. Британското държавно управление също глоби Ал-Отайби година по-късно, като уточни същата причина.

Бившата избраница на Хашоги, Хатидже Ченгиз, разяснява пред CNN, че карцерът може да бъде „ доста значима първа стъпка за правдивост за Джамал “. „ Онези, които извършиха проекта, не би трябвало да бъдат употребявани за отбрана на тези доста по-високо, които са дали заповед за бруталното ликвидиране “, сподели тя.

През миналия уикенд френският президент Еманюел Макрон дойде в Саудитска Арабия, където се срещна с Мохамед бин Салман, с което стана първия западен водач, посетил страната след убийството на Хашоги.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР