Саудитската стратегия „Визия 2030“ включва огромни икономически реформи, а в

...
Саудитската стратегия „Визия 2030“ включва огромни икономически реформи, а в
Коментари Харесай

Саудитският посланик у нас с важни новини за милиарди инвестиции

Саудитската тактика „ Визия 2030 “ включва големи стопански промени, а в България има доста благоприятни условия за вложения. Вашата страна заема особено място в сърцето ми. Това съобщи посланикът на Кралство Саудитска Арабия в София Н.Пр. Месфер Бин Абдул Рахман Алгасиб.


Посланикът на Кралство Саудитска Арабия в София Н.Пр. Месфер Бин Абдул Рахман Алгасиб

Кой е той?
Завършил е Институт по дипломатически науки. Бакалавър по политически науки от университета „ Крал Сауд “.

Заемал e виновни дипломатически постове в саудитските посолства във Вашингтон и Мадрид. От 2013 до 2017 година е дипломат в Афганистан.

Акредитиран е за Извънреден и пълномощен дипломат на Кралство Саудитска Арабия в Република България през май 2017 година Женен, с четири деца.

Ето какво още сподели Саудитският дипломат в изявление за в. Монитор:

- Ваше превъзходителство, преди няколко дни бяха въведени нови туристически визи за жителите на 49 страни, в това число и България. Как ще коментирате това решение? Какви са вероятностите пред двустранните връзки в туристическия бранш?
- Въвеждането на туристическите визи е историческа стъпка, част от тактиката „ Визия 2030 “ на Кралство Саудитска Арабия, която цели постигането на по-голяма неприкритост и усилване на връзките с останалата част на света, като в същото време поддържа напъните, ориентирани към икономическа диверсификация и развиване в страната.

Новият визов режим за туристи ще разреши на посетителите в кралството от всички краища на света да усетят фамозното арабско гостолюбие, особено за Саудитска Арабия и нейните жители. Туристите ще имат опция да се срещнат от близко с многочислените дестинации и исторически монументи в страната.

Саудитска Арабия приютява обилие от неповторими археологически и туристически обекти, като да вземем за пример историческият комплекс Дирия, района на град Ула, където се намира античното населено място Мадаин Салех дружно с други археологически находки, историческият комплекс в град Джеда и доста други местности, които са в листата на обектите от международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Саудитска Арабия е известна с разнообразния си климат в другите региони на страната, което може да бъде усетено от туристите, посещаващи планинските региони, изобилстващи от живописни естествени гледки, като да вземем за пример регионът на планината Абха или в регионите, ситуирани на брега на Червено море, или пък пустинята Руб ал-Хали и нейните плаващи пясъци.

Саудитска Арабия се стреми да заздрави връзките с България във всички области, в това число и в туристическия бранш. В нашите две страни са налице чудесни предпоставки за развиване на този бранш.

Саудитската комисия по туризъм и национално завещание и Министерството на туризма на Р. България подписаха през 2016 година меморандум за съдействие в региона на туризма и ние желаем да задействаме този меморандум, с цел да можем да се възползваме от опциите, които туризмът дава за постигането на доближаване и естетика сред другите нации. Освен това този бранш е извънредно перспективен от капиталова позиция.

- България и Саудитска Арабия подписаха през септември т.г. контракт за създаване на газопровод (т.нар. „ Балкански поток “) на стойност 1.102 милиарда евро. Очакват ли се други сходни покупко-продажби? Планира ли вашата страна вложения в българската стопанска система?
- Волята на управленията на двете страни имаше значима роля за укрепването на двустранните връзки. По време на визитата на Н.Пр. господин Бойко Борисов в Рияд през ноември 2017 година бяха подписани редица съглашения и меморандуми за съгласие сред нашите страни.

В момента се разисква опцията за подписването на още двустранни документи, като да вземем за пример съглашение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията. Подобни съглашения ще спомогнат за усилване на съдействието най-много в икономическата и комерсиалната сфера.

В България и Саудитска Арабия има голям брой капиталови благоприятни условия в разнообразни области, по които можем да работим дружно. Саудитска Арабия е очевидец на големи стопански промени в границите на тактиката „ Визия 2030 “ и обвързваните с нея стратегии и начинания от стопански и капиталов темперамент.

- Вашата страна прикани света в границите на Организация на обединените нации за оказване на оптимален напън върху Иран поради нападенията, осъществени на 14 септември т.г. против уреди на „ Арамко “ в Абкайк и Хурайс. Как гледате на тези събития?
- Атаките против оборудванията на „ Арамко “ в Абкайк и Хурайс с ирански оръжия не бяха ориентирани единствено против Саудитска Арабия, само че и против целия свят, защото бяха наранени международните енергийни доставки. Тези злонамерени офанзиви съставляват продължение на нападателната и подривна иранска политика.

Международната общественост би трябвало да поеме своята отговорност, като заеме твърда позиция във връзка с незаконното държание на Иран. Ако сериозността на иранската активност бъде подценена, това единствено ще насърчи страната да продължи с подривните си и нападателни дейности, което ще даде отражение върху интернационалния мир и сигурност, а освен на районно равнище.

- Според организация Ройтерс саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман признава, че е виновен за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Бихте ли дали обяснения в тази връзка?
- Основна цел на закононарушението бе освен личността на жителя Джамал Хашоги, само че също по този начин и Кралство Саудитска Арабия. Ние считаме убийството на журналиста за голяма покруса и в същото време престъпно действие, осъществено от лица в държавните институции, чиито дейности са били отвън пълномощията им.

Пазителят на двете светини крал Салман издаде декрет за осъществяване на следствие по случая, в резултат на което бяха задържани избран брой обвинени, за които се счита, че са взели участие в планирането и осъществяването на закононарушението. Главният прокурор повдигна обвинявания против 11 души, а правосъдният развой е към този момент в ход.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман съобщи, че носи отговорност за убийството на жителя Джамал Хашоги, защото закононарушението бе осъществено в държавно институция, само че съобщи ясно, че не е знаел за случилото се. Извършителите са държавни чиновници с избрани пълномощия, с които са злоупотребили и след осъществяване на убийството са се пробвали да прикрият стореното пред висшето управление.

Не би трябвало да забравяме, че в предишното сме били очевидци на сходни произшествия на други места по света, при които са осъществявани закононарушения без знанието на висши управителни лица. Тук следва да посочим изтезанията, осъществени в иракския затвор Абу Гариб от страна на чиновници в американските елементи, които са надвишили пълномощията си.

Те са измъчвали иракски пандизчии без знанието на американския президент, вицепрезидента или външния министър. След разкритията тези лица бяха предадени на правораздаването и осъдени за своите дейности. Точно това се случи със случая Хашоги – лица, работещи в държавните служби направиха закононарушение, превишавайки своите пълномощия.

Те бяха арестувани и против тях бе формирано правосъдно произвеждане, след което бяха наказани и следва да получат полагащото им се наказване.

Саудитска Арабия предприе нужните дейности по случая с убийството на жителя Хашоги по няколко посоки. Първо бяха подхванати дейности по предаване на забърканите в убийството на правораздаването, след което бяха подхванати организационни ограничения, изразяващи се в преструктуриране на управлението на разследващите органи.

Много чиновници, чиито имена изплуваха по време на следствието по случая „ Хашоги “, бяха отстранени от служба, като по този метод бе дадена опция на прокуратурата да проверява тези лица и да им вземе показания.

- Защо Саудитска Арабия отхвърля интернационално следствие по случая? Какъв е Вашият отговор на отчета на Агнес Каламар, специфичният следовател на Организация на обединените нации по извънсъдебни каузи?
- И жертвата, и причинителите на закононарушението са саудитски жители, а самото ликвидиране се е случило в саудитското консулство, което значи, че наранена страна е Саудитска Арабия и нейните самостоятелни правосъдни органи. Никой не може да се меси в дейностите на тези органи или издадените от тях присъди.

Въпреки това кралството разреши на правосъдните съвещания да участват представители на дипломатическите задачи на петте непрекъснати членки в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, представител на турското посолство, представител на фамилията на жертвата, както и представители на локалните правозащитни организации. Всичко това потвърждава, че Саудитска Арабия няма какво да крие по този случай.

По отношение на отчета на госпожа Агнес Каламар, той почива върху медийни и журналистически отчети и не е безпристрастен и справедлив. Този отчет се опира на разбори и изводи на специалисти, чиито имена не се загатват. Тук откриваме и ясни несъгласия и авансово издадени присъди против Саудитска Арабия.

Всички знаем, че госпожа Каламар е известна с враждебното си отношение към нашата страна. Още на третия ден след убийството, тя стартира да разгласява мнения в профила си в Туитър, вменявайки отговорност на Саудитска Арабия за убийството на жителя Джамал Хашоги. Как да приемем отчета ѝ, който няма наложителен темперамент и който не ѝ е бил предоставен от Организация на обединените нации?

- Имате ли обичани места, които посещавате в България?
- България е прелестна страна. Знам, че страната се отличава с четирисезонен туризъм. Много малко страни могат да се похвалят с сходно преимущество. Обичам да извозвам времето си тук и да навестявам разнообразни градове.

- Какво обръщение бихте желали да отправите до българския народ?
- Служил съм на моята страна от разнообразни точки по света, само че България има особено място в сърцето ми, тъй като аз съм първият дипломат на Саудитска Арабия в България. Срещам голямо подпомагане от държавните чиновници тук, а българският народ е извънредно демократичен и търпелив.

Не мога да опиша с думи какъв брой съм благополучен, че съм в прелестната ви страна. Искам да насочва апел към българските жители да посетят Кралство Саудитска Арабия, с цел да открият нейните многочислени туристически местности и монументи, да се срещнат с богатото разнообразно завещание на страната, нейната просвета и удивителна природа и да видят какъв брой топли и очарователни са хората там.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР