Саудитската компания Aramco изпревари Apple и стана най-скъпата компания в

...
Саудитската компания Aramco изпревари Apple и стана най-скъпата компания в
Коментари Харесай

Apple вече не е най-скъпата компания в света

Саудитската компания Aramco изпревари Apple и стана най-скъпата компания в света, откакто по-високите цени на петрола изтласкаха акциите на най-големия експортьор на недопечен нефт в света до рекордни равнища, оповестява Financial Times.

Пазарната капитализация на петролната компания в Саудитска Арабия коства 2,426 трлн. $, надхвърляйки 2,415 трилионната Apple с малко над 10 милиарда $.

Това е първият път, когато Aramco си възвърна първото място от 2020 година насам.
Apple стана първата компания, която доближи пазарна капитализация от 3 трил. $ при започване на януари, макар че акциите й пострадаха през последните месеци, защото вложителите преоцениха високите оценки в софтуерния бранш.
Производителят на iPhone се е задържал по-добре от някои софтуерни компании, като е паднал с 19% от най-високото си равнище през януари. Акциите на Apple поевтиняха с 5,2% до 146,50 $, поставяйки цената на акциите на най-ниската си цена от ноември.
Докато Apple неотдавна записа третото си най-хубаво тримесечие по доходи до момента, основният изпълнителен шеф Тим Кук сподели, че дефицитът на доставки и блокирането в Китай ще коства на компанията до 8 милиарда $ през това тримесечие. Някои анализатори сложиха под подозрение цялостните съпоставения на фирмите, като се има поради, че Apple е обществена компания, учредена в гараж в Калифорния през 1976 година, до момента в който Saudi Aramco е подкрепян от страната колос.
Saudi Aramco събра рекордните 25,6 милиарда $ през 2019 година, когато кралството, което има 94% от компанията, разгласи 1,5% от акциите си в тогавашното най-голямо в началото обществено предложение в света. През февруари държавното управление трансферира спомагателни 4% от акциите си в суверенния фонд на Саудитска Арабия.
Акциите на Aramco, които са листвани в Рияд, са се повишили с 28% от началото на годината, с цел да се търгуват при рекордните 12,27 $.
Цените на петрола, които се повишиха до 14-годишен връх от 139 $ за барел през март след нашествието на Русия в Украйна, помогнаха на някои от най-големите петролни и газови компании в света да реализират рекордни облаги през първите три месеца на годината.

Нетният приход на компанията се удвои до 110 милиарда $, защото възраждащата се икономическа интензивност след облекчаването на световните ограничавания за ковид съживи търсенето на въглеводороди.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР