Саудитска Арабия засилва неформалните разговори с подкрепяните от Иран, Хути

...
Саудитска Арабия засилва неформалните разговори с подкрепяните от Иран, Хути
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обсъжда примирие в Йемен с неофициални разговори с Хути

Саудитска Арабия ускорява неофициалните диалози с подкрепяните от Иран, Хути за преустановяване на огъня в Йемен, оповестява " Ройтерс ".

Разговорите започнаха в Йордания в края на септември, разясняват трима източниците, като Рияд пое напълно отговорността за военните старания на арабския съюз, воюващ в Йемен, след излизането на главния си сътрудник - Обединените арабски емирства.

Дискусиите започнаха, откакто хутите предложиха да спрат трансграничните ракетни и безпилотни офанзиви против градовете на Саудитска Арабия, в случай че обединението, ръководена от Саудитска Арабия, приключи въздушните удари по Йемен, изясняват те.

Четвърти източник декларира, че " полемиките за завършване на пакта за сигурност се движат доста бързо в този момент по редица канали ", само че Рияд към момента има опасения по отношение на сигурността на границата.

" Имаме отворен канал с хутите от 2016 година Продължаваме тези връзки, с цел да подкрепим мира в Йемен ", разяснява саудитски представител.

Представител на Хути, който отхвърли да бъде назван, удостоверява, че групата разисква необятно помирение с Рияд, само че предизвестява, че търпението им понижава.

Организация на обединените нации се надява също да стартират договаряния сред подкрепеното от саудитците държавно управление на Йемен и хутите, с цел да се постави завършек на това, което се счита за прокси война сред Саудитска Арабия и Иран. Специалният делегат на Организация на обединените нации в Йемен съобщи, че се надява на разрешаване на спора през първите няколко месеца на 2020 година

Мюсюлманската коалиция от сунити се намеси в Йемен през март 2015 година, откакто хутите смъкнаха държавното управление на Абд-Рабу Мансур Хади в столицата Сана.

Войната взе над 100 000 жертви, а милиони са на ръба на глада, съгласно неправителствената организация Armed Conflict Location&Event Data Project.

Хутите, които държат Сана и множеството огромни градски центрове, настояват, че се борят против корумпираната система.

Дипломати обявиха, че Рияд се надява да надгради триумфа на договорката, подписана този месец сред държавното управление на Хади и подкрепяните от ОАЕ южни сепаратисти, с цел да приключи битката за власт в Аден и други южни провинции.

Пактът има за цел да предотврати нов фронт във войната и да сплоти редиците измежду номиналните съдружни съдружници, които се обърнаха един против различен.

" Рияд желае да комбинира вероятно съглашение с хутите дружно с (южната) договорка... с цел да сътвори инерция за политическо решение, което да постави завършек на войната ", изяснява западен посланик.

Саудитските сили поеха контрола над пристанището Аден, Абиян и петролните провинции Шабва и Хадрамут, откакто силите на ОАЕ се отдръпнаха.

Абу Даби се дистанцира с повишаване на западния напън и увеличението на напрежението с Иран, което поражда опасения от война в Персийския залив.

Но военни източници оповестяват, че войски на ОАЕ остават в терминала за полутечен природен газ в Балхаф в Шабва, нефтеното пристанище Ал-Даба в Хадрамут и в Мукала.

" Мисля, че най-оптимистичният резултат е продължителна пауза в сраженията и дълга поредност от договаряния, които е малко евентуално да доведат до ясно и всеобхватно съглашение ", разяснява Греъм Грифитс, старши анализатор в Control Risks Middle East. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР