Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекъснаха съгласувано

...
Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекъснаха съгласувано
Коментари Харесай

Дипломатическият разрив с Катар - защо сега и кой би спечелил от това?

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекъснаха в съгласие връзките си с Катар. Впоследствие към тях се причислиха Йемен, основаното в Източна Либия краткотрайно държавно управление и Малдивските острови. Като мотив за тази стъпка бяха изтъкнати връзките на Катар с Иран и поддръжката му за ислямистки групировки. Агенция ДПА се пробва да даде отговор на въпроса за какво този раздор настава в този момент и ще е най-големият победител от него. В реалност сред Катар и съседите му от Залива има пукнатини от десетилетия. Специално сред Саудитска Арабия и Катар полемиката датира от 1995 година, когато Хамад бин Халифа Ал Тани провежда анемичен прелом в Катар против татко си. После той стана емир до 2013 година Този прелом обаче бе отритнат от Саудитска Арабия, която твърди, че той е източник на районна неустойчивост. Амбициите на Хамад Ал Тани да трансформира дребната, само че богата страна в мощен състезател в района също породиха безпокойството на Рияд. През годините на няколко пъти имаше разногласия сред двете страни. Рияд неведнъж говореше за поддръжката на Катар за бунтовници и за връзките му с Иран.

Неотдавнашни изявления, приписани на сегашния емир на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани в поддръжка на Иран, който е районен съперник на Саудитска Арабия, още един път провокираха гневни реакции от страна на Рияд и от други страни от Залива. Доха обаче сподели, че тези изказвания на емира са били фалшифицирани и че новинарската организация на Катар е била хакната.

През 2014 година Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства изтеглиха посланиците си от Катар в символ на отменяне на това, което те нарекоха тогава, " катарска интервенция във вътрешните работи ". Но по-късно същата година дипломатическите връзки бяха възобновени. Тогава разногласието произтече от поддръжката на Доха за придвижването Мюсюлмански братя и за други ислямски организации, дейни в региона. Това не се нравеше на Рияд и Кайро и те упрекнаха Катар в поддръжка на терористични групи.

Според Гамал Гауад Султан, професор по политически науки в Американския университет в Кайро, има две евентуални тълкования на координирането спиране на връзките с Катар от страна на няколко страни от Залива. Първо, тази стъпка цели да се упражни напън върху Доха да приключи поддръжката си за ислямистите след американо-ислямската среща на върха в Рияд предишния месец и отправения на нея апел за премахване на тероризма от района. Тази контратерористична политика не би могла да толерира повече връзките на Доха с ислямисти и радикали, счита анализаторът.

Друга интерпретация е, че спирането на връзките е отговор на срещата на катарския министър на външните работи с командира на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война Касем Солемайни, за която се твърди, че се е състояла предишния месец в Багдад.

Саудитският анализатор и някогашен член на саудитския Консултативен съвет Ануар Ешки изключи опцията Катар да бъде изхвърлен от Съвета за съдействие в Залива. Според него Доха ще се откаже от досегашните политики, които води, тъй като няма да може да изтърпи изолацията от страна на останалите страни.

Според Гамал Гауад Султан победител от решението за дипломатическия раздор може да бъде Египет. Кайро обвиняваше Катар, че се меси във вътрешните му работи, като и в тези на страните от района и че поддържа ислямисти, като да вземем за пример Мюсюлмански братя. Сега районните сили застанаха на страната на Кайро.

Относно това за какво Оман и Кувейт не са се включили към този момент към стъпката на останалите страни, отговорът може да бъде, че те постоянно гледа да не притеглят внимание, когато става дума за техните връзки с Иран. Според Джеймс Дорси, анализатор в Близкоизточния институт във Вашингтон разликата сред Катар и Кувейт и Оман, е че Катар е нагледно казано по-безочлив, до момента в който Кувейт и Оман са по-ненабиващи се на очи и че и двете страни не поддържат подобен вид връзки като Катар с илямисти и размирен групи. Освен това двете страни желаят да запазят отворена опцията за ходатайство.

Според Ануар Ешки двете страни рано или късно ще се причислят към решението за протест на Катар, тъй като са поели антитерористични задължения, които би трябвало да изпълнят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР