Сътрудници на чешкия президент Милош Земан показаха днес видеозапис, на ...

Сътрудници на чешкия президент Милош Земан показаха днес видеозапис, на

Чешкият президент, който е в болница, беше показан на видеозапис

Сътрудници на чешкия държавен глава Милош Земан посочиха през днешния ден видеозапис, на който се вижда по какъв начин той, до момента в който е в болница, подписва преди седмица декрет за привикване на Народното събрание в новия му състав. С този ход те се пробваха да защитят дейностите на неговата канцелария, обвързвани с хоспитализацията му, против обвиняванията в мистериозност, съобщи Ройтерс.

 Изземват пълномощия от болния чешки държавен глава Милош Земан Виж още

Приемането на Земан в болница съответства със следизборен срок на политически преход в Чехия, в който държавният глава има да играе функция. Това обезпокои политиците, които разискват задействането на конституционни механизми за изземането на пълномощията му.

Видеозаписът е първото проявление на Земан от влизането му в болница на 10 октомври.

На конференция началникът на президентската канцелария Вратислав Минар отбрани дейностите на администрацията по отношение на хоспитализацията, отхвърляйки рецензиите, че положението на президента се пази загадка.

На показаното видео се вижда по какъв начин ръководителят на долната камара на Народното събрание Радек Вондрачек се среща със Земан, който подписва декрет за привикване на Народното събрание в новия му състав на 8 ноември. На записа се вижда по какъв начин Земан лежи на болнично легло и беседва с Вондрачек и още трима души.

Вондрачек е отишъл да види Земан на 14 октомври. Срещата е била по искане на държавния глава, сподели Минар.

Източник: dir.bg